Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tonijn eten zonder schuldgevoel

Olivier
3 min read

Tonijn: bedreigd? Weet wat je eet. Niet alle tonijnsoorten worden bedreigd. Je kan nog steeds zonder schuldgevoel tonijn eten, maar let wel op welke soort je eet, en vooral gaat het om duurzaam gevangen soorten?

Het meest vertrouwde en erkende keurmerk MSC ( Marine Stewardship Council ) garandeert dat deze vis niet alleen duurzaam gevangen is maar ook volledig terug te traceren is naar de visserij waaruit de vis afkomstig is.  Ook het Wereld Natuur Fonds ( WNF ) vindt het MSC-keurmerk de beste garantie voor duurzaam gevangen wilde vis.

Het MSC keurmerk wordt slechts bekomen nadat een team van onafhankelijke wetenschappers kan aantonen dat de duurzaamheid van het visbestand niet aangetast wordt, en er geen negatieve effecten door de visserij zijn waargenomen.

De blauwvintonijn, de duurste tonijnsoort, wordt het meest bedreigd als gevolg van jarenlange overbevissing. Deze tonijn is vooral populair in Japan waar soms astronomische bedragen worden neergeteld voor uitzonderlijke exemplaren. Ondanks het feit dat deze vis als een bedreigde soort is erkend, is ze nog altijd in de handel verkrijgbaar. Als consument moeten we het eten ervan vermijden.   In België wordt vooral grootoogtonijn, albacore, geelvintonijn of skipjack gegeten. Deze soorten zijn niet bedreigd en de bestanden weten zich dankzij inspanningen van de visserij industrie te handhaven.

Verantwoord vissen

Dankzij duurzame visvangst kunnen we genieten van lekkere tonijn, wordt de populatie op peil gehouden en garandeer je zo dat de visvangst eeuwig kan voortduren.

Daarom is het van het allergrootste belang dat bepaalde vismethodes en illegale visvangst bestreden worden.  Om bijvangst van andere bedreigde soorten zoals schildpadden, haaien of dolfijnen te vermijden is het gebruik van zogenaamde longliners uit den boze.   Merken zoals Rio Mare ( MSC gekeurd ) vissen enkel met beproefde methodes: met de hengel ( pole & line ) of met ringnetten (purse seine).  Deze laatste methode bestaat er in dat een net door een vissersboot om een school heen wordt getrokken, waardoor de kans verkleint dat er onbedoeld andere vissoorten worden mee gevangen.

Om illegale visvangst te bestrijden introduceerde Rio Mare als één van de grootste spelers op de tonijnmarkt integrale tracabiliteit.  Door een unieke code op elk blikje tonijn in te voeren op de website www.riomare.be kom je te weten welke soort je eet, wanneer de tonijn werd gevangen, in welke viszone, door welke boot, en met welke vismethode.

Bovendien garandeert Rio Mare dat de tonijn nooit afkomstig is van mariene reservaten of beschermde gebieden.

We mogen dus wel nog tonijn eten, maar kies steeds voor duurzaam gevangen vis en wees bewust van wat je eet. Let dus op het keurmerk!

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…