Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Welke types Melanomen bestaan er?

Olivier
4 min read

Er zijn veel verschillende types melanomen bekend waarvan een deel tot dusver weinig besproken wordt. De meeste types komen zelden voor, waardoor de informatievoorziening op dit gebied beperkt is. Welke soorten melanomen veel voorkomen, welke er precies zijn en hoe de symptomen te herkennen zijn, wordt verder toegelicht in dit artikel.

Lentigo Maligna melanoom

Het Lentigo Maligna melanoom komt vaak voor bij ouderen. De meeste dragers bevinden zich rondom het 65e levensjaar en daarboven. Dit soort is het best te herkennen aan de donkerbruine vlek. In sommige gevallen zal de moedervlek tegen het zwart aanzitten, waardoor een Lentigo Maligna melanoom vaak gekarakteriseerd kan worden door de zeer donkere moedervlekken.

Nodulair melanoom

Een ander, relatief, weinig voorkomend melanoom is het Nodulair melanoom. Dit type groeit al vroeg diep in de huid, wat betekent dat het ongelofelijk lastig te herkennen is. Waar andere melanomen een stuk sneller te herkennen zijn, is bij Nodulair het melanoom een stuk minder snel te herkennen. Dit type is dan ook zelfs door de huisarts niet direct waarneembaar.

De vlek/knobbel neemt doorgaans een zwarte/bruine gedaante aan. Er zijn ook gevallen bekend waar er juist een rode of blauwe knobbel zichtbaar werd. Wanneer je een knobbel hebt die zeer snel groeit en pijnlijk is, bestaat de kans dat er een Nodulair melanoom zit.

Dit type is bij vrijwel alle leeftijdsgroepen voorgekomen, waardoor het niet aan een leeftijdsgroep verbonden kan worden. Recente data laat echter wel zien dat mannen vaker met een Nodulair melanoom gediagnosticeerd worden dan vrouwen.

Acrolentigineus melanoom

Ook dit melanoom, het Acrolentigineus melanoom, komt maar weinig voor. Als het voorkomt, dan is het terug te vinden op je hand, voet of nagel. De plekken waar je dit type tegenkomt zijn weliswaar makkelijk te vinden, echter is het ingewikkeld om een schuldige moedervlek aan te wijzen.

Vaak krijgen mensen namelijk het idee dat het Acrolentigineus melanoom aanwezig is, terwijl het simpelweg een normale moedervlek is. De plek hoeft dus niet alles te zeggen. De meeste moedervlekken op bijvoorbeeld je hand zullen geen kwaad kunnen doen.

Als je een Acrolentigineus melanoom op je nagels ziet, dan zal het te herkennen zijn aan de sterk gepigmenteerde patronen rondom de moedervlek. Dat komt doordat het melanoom zich deels in de nagels heeft laten vergroeien.

Oppervlakkig spreidend melanoom

Van alle types, komt dit type melanoom het meest voor. Ook wel bekend als oppervlakkig spreidend melanoom, regelmatig afgekort als SSM, is dit een soort dat zich in meerdere jaren weet in te nestelen. In het begin, weet dit type zich te verspreiden over de huid en zoekt pas later de verdieping op. Deze diepere huidlagen zorgen ervoor dat het melanoom in een hoog tempo kan doorgroeien, wat vaak tot het punt leidt dat de drager het melanoom ontdekt. Niet lang daarna zal de grootte sterk toenemen en voor extra irritatie zorgen.

Dit type melanoom herkennen? Bij mannen komt dit type het meest voor op het bovenlichaam terwijl het bij vrouwen juist op de kuiten en dijen voorkomt.

Melanoom in situ

Tenslotte is daar nog het melanoom in situ, ook wel bekend als de makkelijkst te herkennen melanoom. De cellen van deze melanoom zijn alleen nog maar te vinden in de bovenlaag, wat betekent dat we nog in een vroeg stadium zitten. Een tijdige aanpak zou in dit geval vrijwel altijd het probleem verhelpen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…