Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vanaf vandaag kan elke Belg gratis jodiumtabletten afhalen

Lore
2 min read

Iedere Belg kan vanaf vandaag in de apotheek gratis jodiumpillen krijgen. Die pillen moeten bij een kernramp preventief worden ingenomen om te voorkomen dat mensen schildklierkanker krijgen. 

Niet-schadelijk jodium

Bij een nucleaire ramp kan er jodium vrijkomen, wat via de lucht of voeding in het lichaam kan terecht komen. Daar wordt de jodium door onze schikdklier, die (natuurlijk) jodium nodig heeft om goed te functioneren, opgenomen. Daardoor neemt het risico op kanker sterk toe. De jodiumpillen zorgen ervoor dat de schildklier vol zit met met niet-schadelijk jodium, waardoor er geen radioactief jodium meer bij kan.

Perimeter van 100 kilometer

Voorheen waren de gratis pillen enkel beschikbaar voor kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en wie in een straal van 20 kilometer rond nucleaire sites woont. Nu breidt de regering, op advies van de Hoge Gezondheidsgraad, die perimeter uit tot 100 kilometer. Daar valt vrijwel het hele land onder, behalve Antoing in Henegouwen. 

Doosje van tien tabletten

De jodiumtabletten zitten per tien verpakt, een dosis waar maximum vier personen gebruik van kunnen maken.  Bij het afhalen zullen de apothekers steeds informatie geven over hoe en wanneer de tabletten moeten worden ingenomen, hoe ze bewaard moeten worden etc. 

Ga jij een doosje jodiumtabletten afhalen? Bespreek het op ons forum

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…