Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Verlaag zelf je cholesterol: 5 tips

Camille
3 min read

Je hebt je cholesterolgehalte op laten meten door de dokter en bent erachter gekomen dat je een verhoogde cholesterol hebt. Omdat een verhoogd cholesterolgehalte diverse gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen, is het belangrijk om hier (preventief) iets aan te doen. In dit artikel lees je welke vijf tips je zelf kunt gebruiken om jouw cholesterolgehalte te verlagen, zonder dat je hier meteen professionele ondersteuning bij nodig hebt.

Tip 1: kies voor plantensterolen

Plantensterolen zijn stoffen die de slechte cholesterol in het lichaam elimineren. Eet je meer producten met plantensterolen, dan wordt jouw cholesterolgehalte vanzelf lager. Plantensterolen kan je bijvoorbeeld terugvinden in Becel ProActiv. Door deze margarine dagelijks op bijvoorbeeld je boterhammen te smeren, kan je jouw cholesterolgehalte snel verlagen.*

Tip 2: eet gezond

Het is belangrijk om gezond te eten, want een gezond eetpatroon draagt ook bij aan het verlagen van het cholesterolgehalte. Het is belangrijk om slechte vetten te vermijden, door zowel verzadigde vetten als transvetten te laten staan. Eet liever mono-onverzadigde vetten en polyonverzadigde vetten, want deze voedingsstoffen zijn gezonder.

Tip 3: beweeg voldoende

Je verlaagt je cholesterolgehalte nog sneller als je voldoende beweegt (min. 30 minuten per dag). Dit betekent niet dat je iedere dag uren in de sportschool moet spenderen, maar wel dat je wat bewuster bezig bent met voldoende beweging. Ga bijvoorbeeld met de fiets naar je werk of neem wat vaker de trap, in plaats van de lift of de roltrap. Ook raden wij je aan om iedere avond even een stukje te wandelen, want wandelen is de perfecte remedie om je cholesterolgehalte omlaag te krijgen.

Tip 4: let goed op je figuur

Mensen met overgewicht hebben meer kans op verhoogde cholesterolwaarden** Door goed op je gewicht te letten en bewust bezig te zijn met je gezondheid, daalt de kans op de gezondheidsproblemen die samengaan met een verhoogd cholesterolgehalte. Je kan je figuur behouden door gezond te eten en wat meer te bewegen, maar controleer ook af en toe je BMI-waarden (tussen de 20 en 25 is een gezonde waarde). Dit bereken je door je gewicht in kilogram te delen door het kwadraat van je lente in meter (voorbeeld : een persoon weegt 70 kg en is 1,80m groot : 70 / (1,8 x 1,8) = 21,5 ).

Tip 5: stop met roken

Een grote boosdoener voor je cholesterolwaarden is de sigaret. Roken is al niet gezond voor je longen, maar ook op je hart heeft nicotine en tabak een schadelijk effect ; het kan namelijk bijdragen aan hart- en vaatziekten omdat je slagaderen langzaam aan toeslibben. Hierdoor kunnen bloedklonters ontstaan of in het ergste geval kan een hartinfarct voorkomen. Laat die sigaretten dus aan de kant liggen en beweeg om je hart opnieuw gezond te krijgen. 

 

* De inname van 1,5–2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken als onderdeel van een gezonde voeding met voldoende groente en fruit en een gezonde levensstijl.
**Bron : American Heart Association Web site, accessed September 13, 2011 at http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/UnderstandYourRiskforHighBloodPressure/
Understand-Your-Risk-for-High-Blood-Pressure_UCM_002052_Article.jsp

 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…