Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De verrassend grote impact van een vakantie op je gezondheid

Bram
2 min read

Kijk jij ook uit naar je vakantie of lang weekend? Dat een vakantie geen overbodige luxe is komt nog maar eens naar boven in een grootschalig onderzoek. Mensen die vakantie hebben zijn gelukkiger en verlagen hun risico op verschillende welvaartsziekten. Verrassend detail: je hoeft je vakantie niet op een verre bestemming door te brengen om te kunnen genieten van al die gezondheidsvoordelen. Een vakantie in je eigen huis is net zo gezond!

We voelen ons goed tijdens de vakantie

Als het vakantie is voelen we ons gelukkig, maar dat hoeven we jou niet te vertellen zeker? De meest vakantiegangers geven hun welbevinden zelfs een score van 9 op 10. Je stress verdwijnt en je kan eindelijk eens doen waar je zin in hebt. Je lichaam kan zich ontspannen en je bloeddruk verlaagt. Hierdoor daalt ook je kans op hart- en vaatziekten, diabetes en een beroerte. Psychologische problemen en stressgevoelens nemen aanzienlijk af en we voelen ons uitermate gelukkig.

Meerdere korte vakanties zijn het gezondste

Het positieve effect van een vakantie op je gezondheid zal na een tijdje weer afnemen. Daarom denken onderzoekers dat het beter is om meerdere korte vakanties te plannen dan één lange grote vakantie. Zo ben je er af en toe eens tussenuit en kan je de gezondheidsvoordelen van een vakantie over het hele jaar verspreiden. Korte vakanties van 4 tot 5 dagen hebben een vergelijkbaar effect op je gezondheid als een langere vakantie van 9 dagen. Een relaxerend lang weekendje is dus genoeg om je batterijen eens helemaal op te laden.

Een vakantie in eigen huis maakt even gelukkig

Uit onderzoek blijkt dat je niet per se op reis moet vertrekken om te genieten van je vakantie. Je kan ook gewoon thuis ‘op vakantie’ gaan. Tijdens je vakantie is het vooral belangrijk om te doen waar je zin in hebt. En dat hoeft heus niet op een verre of exotische bestemming te zijn!

 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…