Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo weet je dat je kind toe is aan zijn eerste hapjes

4 min read

De eerste paar maanden geef je alleen borst- of flesvoeding aan je kindje. Vanaf 4 maanden is het wel al mogelijk om met andere voeding zoals babymaaltijden van Olvarit of zelfbereide maaltijden te beginnen. Vanaf 6 maanden heeft je kindje minder melkvoeding nodig (nog zo’n 500 à 750 ml per dag) en vervangt een groentemaaltijd of fruithapje voor een deel de melkvoeding. Vergeet je kindje wel geen extra water te geven na deze maaltijden.

Maar hoe weet je nu eigenlijk dat je kind toe is aan zijn eerste hapjes?

Vanaf 4 maanden

Wanneer je baby ongeveer 4 maanden is, kun je beginnen met babyvoeding in potjes of zelfgemaakte papjes. Hou er wel rekening mee dat dit een oefenperiode is. Alle nodige voedingsstoffen komen op dit moment nog uit de borst- of flesvoeding. Tussen 4 en 6 maanden zijn de papjes dus in de eerste plaats een manier om nieuwe smaken en texturen te ontdekken.

Signalen dat je baby klaar is voor vaste voeding

Alles in de mond stoppen

Wanneer een baby allerlei dingen of bijvoorbeeld zijn handje in zijn mond begint te stoppen, is dat vaak een teken dat je kunt beginnen met vaste voeding.

Smakkende geluidjes en hapbewegingen

Omdat je kind na een aantal maanden leert kauwen, gaat zijn mond anders bewegen. Het is dan tijd om te beginnen oefenen met vaste voeding.

Nieuwsgierigheid

Wanneer je kindje eten uit je handen probeert te pakken of vol verwondering toekijkt wanneer je aan het eten bent, is het meestal tijd om hem of haar wat hapjes te laten proeven.

Meer borst- of flesvoeding dan normaal

Ook al heb je de hoeveelheid voeding onlangs verhoogd, toch lijkt je baby nog steeds niet verzadigd. Het kan ook voorkomen dat je baby opnieuw snel trek heeft na de borstvoeding of een vol flesje.

Pak het stap voor stap aan

Het is natuurlijk een heel avontuur voor je kleintje om met een lepel te leren eten en al die nieuwe texturen en smaken in de mond te hebben. Daarom is het belangrijk dat je je kindje volledig op zijn eigen tempo vaste voeding leert kennen.

Probeer er niet te veel druk achter te zetten, ook wanneer je baby niet verder wil eten van het papje. Probeer het dan later nog een keer. Hou er rekening mee dat je een bepaalde smaak soms wel 10 à 15 keer aan je baby moet aanbieden voor hij of zij deze lust. Geef dus niet te snel op. 

Meer weten? Bekijk de video!

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…