Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vierkante Meter Moestuin: Hoe begin je eraan?

Camille
4 min read

Een moestuin beheren is een ware trend aan het worden die steeds populairder word onder mensen van alle leeftijden. Daarnaast is het een prima manier om duurzamer te leven en wat meer zelfvoorzienend te worden. De beste manier om een moestuin te onderhouden is in een vierkante meter bak. Meestal worden deze bakken helemaal niet in vierkante meter opgemeten maar hanteren ze een formaat van 1.20 m bij 1.20 m. op deze manier wordt de bak geoptimaliseerd en kun je het meeste uit je moestuin halen.

Deze bakken kun je kopen of gemakkelijk zelf maken indien je een beetje handig bent. Deze bakken hoeven niet alleen van hout te zijn maar zijn ook verkrijgbaar in kunststof. Welke bakken je gebruikt hangt voor een groot gedeelte van je persoonlijke smaak af en hetgeen wat je wil gaan kweken. Vooral de diepte van de bak is belangrijk als je een geschikte bak wilt gaan maken of uit wilt zoeken. Voor sommige plantjes heb je niet zo heel veel diepte nodig. Indien je alleen wat kruiden, sla, radijsjes of andere kleinere groentes wit gaan kweken dan heb je meer dan genoeg aan een bak van 20 cm diepte.

Als je wat grotere groentes zoals wortelen, aubergines of tomaat wilt gaan kweken dan is het aan te raden om een bak te nemen van 40 cm diepte. Met een bak van dit formaat kun je vele jaren doen en verschillende soorten groentes kweken. Indien je moestuin te groot wordt voor je balkon kun je de bakken ook in etages neerzetten. Daarnaast zijn er verschillende stukken grond te huur om een echt grote moestuin aan te leggen en te beheren.

Wat moet er in de bak

Op het moment dat we weten wat we willen kweken en welk formaat bak we hierbij nodig hebben moet je de bak gaan vullen met de benodigde elementen om je moestuin tot een groot succes te laten worden. Er wordt je over het algemeen aangeraden om biologische grond te gebruiken. Deze grond komt in zakken van rond de € 1,00,- bij sommige aanbieders. Door biologische grond te gebruiken droogt de grond minder snel uit waardoor je groentes er een stuk gezonder op worden.  Een bak van 40 cm diepte behoeft 400 liter aan grond. Een bak van 20 cm behoeft 200 liter aan grond. Een moestuin bak bouw je op deze manier op.

Je begint met een goed gronddoek. Dit gronddoek zorgt ervoor dat je potgrond netjes bijeen wordt gehouden en dat er geen onkruid je moestuinbak in groeit. Daarna strooi je zogenaamde hydrokorrels op het doek. In een bak van 40 cm diepte breng je een laag van 5 cm aan korrels aan. Deze korrels zorgen voor een goede dosering van water en geven deze geleidelijk af. Normaliter heb je ongeveer 80 liter aan korrels nodig. Ook zijn er verschillende manieren om je bodem te verbeteren. Dit kan door een mengsel aan te brengen van potgrond en biologische bodemverbeteraar om de grond vochtiger te houden. Nu de fundamenten zijn gelegd doe je de potgrond erbij en voeg je extra meststof toe. Potgrond zelf biedt al voeding voor ongeveer 100 dagen dus je hoeft niet meteen de meststof toe te voegen.

Opsomming

Het aanleggen van je eigen moestuinbak is een leuke klus die je dichter bij de natuur brengt en je op een makkelijke manier laat kennis maken met zelfvoorziening. Het formaat van je bak licht in de ideale situatie zo ronde de 40 cm diepte zodat je een breed scala aan groentes kan kweken. Als je de bak gaat vullen is het van groot belang om voor een goede bodem te zorgen die de aarde vasthoudt en andere elementen buiten sluit. Daar boven op hoort biologische potgrond te komen die je groentes goede voeding biedt. Zo wordt je moestuin een groot succes.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…