Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vijf redenen waarom lachen het beste medicijn is

Elise
3 min read

Je voelt je niet alleen gelukkiger als je even goed gelachen hebt, maar het is ook erg goed voor je gezondheid. Het is niet voor niets dat vele experts een goede lachbui ook wel vergelijken met de beste medicijnen op de markt, want lachen helpt simpelweg tegen vele lichamelijke kwaaltjes. Waarom lachen zo gezond is, lees je in dit artikel. Zo worden er in dit artikel vijf redenen beschreven waarom lachen zo gezond is, die allemaal gebaseerd zijn op wetenschappelijke feiten.

Reden #1: lachen versterkt de weerstand

Als je lacht, verdwijnen stresshormonen (cortisol) en wordt bovendien de productie van zogenoemde T-cellen, immuuneiwitten en infectiebestrijdende antilichamen opgevoerd. Dit betekent dat je immuunsysteem sterker wordt, zodat je minder gemakkelijk ziek kunt worden. Zeker als er infecties heersen of je net verkouden bent geweest, is dit een groot voordeel. Ook door het verdwijnen van cortisol, zal je minder stress hebben. 

Reden #2: lachen vermindert pijnklachten

Door te lachen, maakt het lichaam endorfines aan. Deze natuurlijke hormonen stillen pijnklachten op een natuurlijke manier, waardoor je minder last van pijntjes hebt. Endorfine – of het gelukshormoon – vind je ook terug in chocolade. Lachen en chocolade eten om pijn te verminderen, bestaat er iets beter ;)?!

Reden #3: lachen versterkt het hart

Door te lachen, stimuleer je de bloedstroom. Hierdoor zal je hart meer zuurstof kunnen versturen naar je lichaam en voel je je beter. Ook je bloedvaten worden sterker en blijven in vorm. Dit betekent dat de bloedvaten en het hart actief blijven, waardoor je minder kans hebt op gevaarlijke hart- en vaatziekten.

Reden #4: lachen ontspant de spieren

Heb je een flinke lachbui gehad, dan zijn je spieren gedurende 45 minuten helemaal ontspannen. Dit betekent dat een lachbui de fysieke spanning ook kan verminderen, waardoor je je meer ontspannen voelt. Zeker als je last hebt van stijve spieren of je je gewoon een beetje stijf en gespannen voelt, is dit een voordeel. Wist je dat lachen ook goed is voor gezichtsspieren; je gebruikt gemiddeld 15 spieren als je lacht en ook je buik en middenrif werken mee. Een goede lachbui met je collega of je partner tellen dus als een mini-workout!

Reden #5: lachen als meditatie

Al gehoord van lachtherapie? Het principe is dat je overal kan lachen of jezelf aanzetten om spontaan in de lach te schieten om zo alle voordelen van een schaterbui te ervaren. Er bestaan zelf lachlessen! Daar leer je hoe je je lachspieren gebruikt en leer je 'innerlijk' lachen. Dit betekent dat je je ontspant, begint met een glimlach en daarna overgaat tot de breedste glimlach die mogelijk is. Deze therapie is een soort van meditatie die je tot rust brengt, je bewust maakt van je omgeving en er ervoor zorgt dat je de rest van de dag positief doorkomt. Kijk dus eens een grappig filmpje of vertel een goeie mop!

Door Elise

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…