Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waar is een sportmedische keuring goed voor?

Camille
3 min read

Om veilig te kunnen sporten is het belangrijk om te weten waar je staat met je lichamelijke gezondheid. Een sportmedische keuring kan een hoop helderheid bieden. Dit zijn enkele voordelen!

Beter inzicht

Door een sportmedische keuring te laten doen, krijg je een veel beter inzicht in je lichamelijke conditie. Gezondheidsrisico’s zoals bijvoorbeeld hart-en vaatziekten die ongemerkt onder de oppervlakte sluimeren, kunnen op tijd aangepakt worden. Zo kun je voorkomen dat je je lichaam onnodig en teveel belast.

Minder kans op blessures

Wie van plan is om een intensieve sport op te pakken, of aan een sportopleiding wil beginnen, doet er goed aan om een sportkeuring te laten doen. Net zoals een auto regelmatig gecontroleerd moet worden of alles in orde is, mag je lichaam tussentijds ook door een gediplomeerde arts worden gecheckt of alles oké is. De kans op blessures wordt zo aanzienlijk verkleind omdat je van tevoren weet waar je rekening mee moet houden.

Keuring op maat

Afhankelijk van je conditie en doelen, wordt er een keuring op maat samengesteld. Er wordt lichamelijk onderzoek verricht. De inhoud hiervan kan variëren van een hart-en bloedonderzoek, ademgasanalyse, longfunctie en inspanningsmeting tot een nauwkeurige analyse van het orgaansysteem en meer. Ook kan je gevraagd worden om een vragenlijst over je persoonlijke en familiale medische voorgeschiedenis in te vullen.

Voor elke sporter

Van beginnende tot professionele topsporters, jong of oud, elke sporter heeft baat bij een sportmedische keuring. Er kunnen waardevolle metingen worden gedaan waardoor je bijvoorbeeld exact komt te weten bij welk hartslag er verzuring optreedt in je spieren. Dit is belangrijk om de duur en intensiteit van je training op te kunnen bouwen. Je leert ook meer over je eigen grenzen en hoe je die op een medisch verantwoorde wijze kunt verleggen.

Veilig sporten

Een sportieve levensstijl moet zorgvuldig worden opgebouwd om blessures te voorkomen. In geval van langdurig herstel na bijvoorbeeld een ziekte of blessure, is het verstandig om in gesprek te gaan met een arts om te kijken hoe je veilig kunt sporten. Ook mensen die helemaal geen ervaring hebben met langdurig sporten kunnen zich goed laten informeren. Door middel van een sportmedische keuring kan je een uitgebreid en persoonlijk trainingsadvies krijgen.

Terugbetalingen

De kosten voor een sportmedische keuring kunnen variëren tussen de 50 en 70 euro. Bij een ziektefonds kun je om de vier jaar een tegemoetkoming van 30 euro krijgen voor een sportmedische keuring uit te voeren bij een arts.

Bereken hier hoe OZ ook voor jou het verschil kan maken als ziekenfonds! »

OZ

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…