Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom je kind beschermen tegen chemicaliën?

Camille
3 min read

2 nieuwe studies van de ‘Columbia Center for Children’s Environmental Health’ (de CCCEH) hebben aangetoond dat talloze kinderen ademhalingsproblemen zouden kunnen hebben die veroorzaakt worden door veel voorkomende chemische bedreigingen.

Pesticide-ingrediënt piperonlybutoxide

De studie toonde aan dat kinderen die voor de geboorte zijn blootgesteld aan het veelgebruikte pesticide-ingrediënt piperonlybutoxide (PBO) een grotere kans hebben dat zij op de leeftijd van vijf en zes jaar chronische hoestklachten hebben. Piperonylbutoxide is een synergist voor een aantal insecticiden. Het is een chemische stof die voorkomt in pesticiden, zowel door professionele ongediertebestrijders als door consumenten.

Een ander onderzoek door CCCEH laat nog een veel ernstiger probleem zien. Het blijkt dat kinderen die zijn blootgesteld aan chemische stoffen in o.a. lichaamsverzorging en plastic voorwerpen, een verhoogde kans hebben op ontstekingen van de luchtwegen die aan astma gerelateerd zijn.

Enkele tips om hiermee rekening te houden:

1. Weest voorzichtig: kwetsbare babyhuid

De tere huid van de baby is nog niet helemaal af. Net als volwassenen hebben baby’s drie huidlagen. Maar bij baby’s is de onderlaag dunner dan bij volwassenen. Hierdoor is de babyhuid kwetsbaarder en gevoeliger voor irritaties en bacteriën. Ook bij het wassen van babykleertjes en het wassen van je baby zelf is het verstandig om hier rekening mee te houden.

2. Geen of een ecologische wasverzachter

Een wasverzachter maakt de kleren zacht, maar bevat vaak chemische stoffen die de babyhuid kunnen irriteren. Daarom raden we af om wasverzachter te gebruiken bij het wassen van (baby)kleren. Indien je toch een wasverzachter wilt gebruiken, kies dan een die dermatologisch getest is en speciaal voor een gevoelige huid ontwikkeld is

3. Biologische reinigingsmiddelen

Chemische schoonmaakmiddelen bevatten vaak irriterende bestanddelen die de gezondheid van zowel je kindje als jezelf niet bevorderen. Daarnaast bevatten de meeste schoonmaakmiddelen conserveermiddelen, geur – en kleurstoffen die de hormoonhuishouding kunnen verstoren, de huid verouderen en eventuele ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. Gebruik daarom goede alternatieven, zoals 100% biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.

4. Nog meer tips

Zo zorg je er nog meer voor dat je kind niet wordt blootgesteld aan schadelijke stoffen:

  • Gebruik schoonmaakmiddelen gebaseerd op plantaardige stoffen & mineralen
  • Was textiel voordat je het de eerste keer gebruikt. Was het teveel aan chemicaliën eruit.
  • Verwijder minstens 1 keer per week het stof in huis. Poets met ecologische schoonmaakproducten en met een eenvoudige allesreiniger.
  • Koop verzorgingsproducten zonder parfum of aroma.
  • Vermijd producten met ‘parabenen’ en ‘ftalaten’.
  • Ventileer: zet de ramen en deuren minstens 2 keer per dag 10 minuten open.
  • Was groenten en fruit.
  • Verwarm eten in glas of porselein in de microgolf.
  • Kies voor biologische voeding en producten met het EU eco-label. Producten zonder ‘parabenen’, ‘parfum’ en ‘antibacteriële werking’.
Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…