Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom je vaker op onverharde bodem moet trainen

Bram
3 min read

Ga jij ook graag lopen? Dat verbaast ons niets, lopen is goedkoop, gezond en het maakt ons gelukkig. Maar wist je dat je beter niet op asfalt loopt? Hier zijn 5 verrassende voordelen van lopen op een onverharde bodem.

1.Je krijgt een betere conditie

Als je op een onverharde ondergrond loopt wordt er meer van je lichaam gevraagd. Je moet je aanpassen aan een oneven bodem waardoor je verschillende bewegingen gaat maken. Op sommige momenten zal je sneller of trager moeten lopen en er zijn meer hoogteverschillen. Door deze tempoverschillen verandert je looptraining in een echt intervaltraining, en dat is goed nieuws voor je conditie.

2.Het zal je extra motiveren

Als je een hele weg op asfalt aan het lopen bent kan dat na een tijdje gaan vervelen. Op onverharde paden daarentegen blijft je geest constant actief. Je omgeving verandert, je moet boomwortels en putten ontwijken en je hebt af en toe een ander uitzicht. Dat zorgt ervoor dat je beter gemotiveerd blijft om verder te lopen, er is altijd wel iets nieuw te ontdekken.

3.Je gewrichten worden minder belast

Als je op asfalt loopt heb je een grotere kans op het ontwikkelen van sportblessures. Omdat asfalt zo hard is krijgt je lichaam hardere schokken te verduren. Daarbovenop is afvalt bijna altijd vlak. Dat zorgt ervoor dat al je spiergroepen steeds op dezelfde manier worden getraind. Door op een onverhard terrein te lopen worden je gewrichten minder belast en worden verschillende spiergroepen getraind. Hierdoor krijg je minder blessures en meer sportplezier!

4.Je loopt met een betere techniek

Als je op onverhard terrein loopt zal je kleinere en snellere stappen zetten. Je zal ook meer op je voorvoet landen dan op je hiel. Als je op asfalt loopt zet je langere passen en valt je gewicht meer op je hiel. De techniek die je gebuikt op een onverharde ondergrond is beter voor je lichaam, het zorgt voor een sneller tempo en het kost je veel minder energie. Van een win-win-win gesproken!

5.Je krijgt sterkere enkels

Sommige lopers vinden het eng om op onverhard terrein te lopen. Ze denken dat de kans op blessures groter is. Niets is echter minder waar, lopen op onverhard terrein maakt je enkels net sterker. Je enkels moeten meer werk verrichten om je voeten mooi recht te houden, hierdoor worden ze extra getraind. Je moet natuurlijk wel goede loopschoenen hebben.

 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…