Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom krijgen we rimpelige vingers als we te lang in water zitten?

Camille
3 min read

Op het moment dat je te lang in bad zit, worden je vingers rimpelig. Lange tijd was niet bekend wat het nut van rimpelige vingers was. Tegenwoordig heeft wetenschappelijk onderzoek echter aan het licht gebracht dat deze rimpels ervoor zorgen dat je meer grip krijgt op natte voorwerpen en oppervlakken.

Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoekers lieten verschillende proefpersonen voorwerpen uit het water tillen. In bepaalde gevallen had de proefpersoon rimpelige vingers, omdat deze al enige tijd in het water verbleef. In andere gevallen had de proefpersoon gewoon gladde vingers. De personen met rimpelige vingers bleken aanzienlijk meer grip op de natte voorwerpen te hebben dan de mensen bij wie de vingers glad gebleven waren. De rimpelige vingers bleken echter niet meer grip te bieden op voorwerpen die droog waren.

Profiel op autobanden

Het onderzoek heeft op deze manier aangetoond dat rimpelige vingers voor meer grip zorgen onder natte omstandigheden. Je kunt het een beetje vergelijken met het profiel van autobanden. Door het profiel kunnen deze beter contact maken met de weg en hebben de banden meer grip.

Ontstaan rimpelige vingers

Rimpelige vingers ontstaan niet doordat water in de bovenste laag van je vingers terechtkomt en deze laat opzwellen. De rimpels ontstaan echter door de vernauwing van je bloedvaten. Dit is een proces dat aan wordt gestuurd door je autonome zenuwstelsel (eveneens verantwoordelijk voor de regulatie van onder andere je ademhaling en hartslag). Rimpelige vingers ontstaan dus door een actief proces in je lichaam.

Ontwikkeling van rimpelige vingers

Onderzoekers denken dat de mens rimpelige vingers heeft ontwikkeld omdat deze in het verleden hebben geholpen tijdens het verzamelen van voedsel tussen natte struiken en planten of in water. De tenen van onze voorouders zouden rimpelig zijn geworden bij een langdurig verblijf in water om meer grip te geven bij het lopen in water of in de regen.

Verder onderzoek nodig

De rimpelige vingers van de mens hebben dus absoluut een doel. Het is echter nog niet bekend waarom de menselijke vingers niet altijd rimpelig zijn. Wetenschappers willen dit nog verder onderzoeken. Wellicht zorgen rimpelige vingers voor minder gevoel in de toppen van je vingers, of kunnen deze eerder beschadigd raken. Op het moment dat dit het geval is, zijn rimpelige vingers juist erg kwetsbaar. Dit kan verklaren waarom de vingers van een mens niet voortdurend met deze rimpels zijn bedekt.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…