Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom het leven sneller vooruit gaat als je ouder wordt

Bram
3 min read

Heb jij ook het gevoel dat je leven sneller vooruit gaat naarmate je ouder wordt? je bent niet alleen. Hier zijn 3 wetenschappelijke verklaringen voor dit bijzondere fenomeen.

1.Het ‘verrekijker-effect’

Als je door een verrekijker kijkt lijken de dingen die veraf zijn plots veel dichterbij. Het ‘verrekijker-effect’ in onze hersenen werkt op dezelfde manier. Als we terugdenken aan momenten in ons verleden lijkt het soms alsof ze gisteren gebeurd zijn. Je hebt het vast weleens meegemaakt, dat baby’tje dat je in je armen hield wordt plots een grote tiener. Niets doorprikt het verrekijker effect zo goed als een groter wordend kind. Daarom hebben we het gevoel dat ‘de tijd vliegt’.

2.Minder belangrijke levensgebeurtenissen

Een andere reden waarom tijd sneller vooruit lijkt te gaan heeft te maken met belangrijke levensgebeurtenissen. We delen onze herinneringen op in verschillende belangrijke gebeurtenissen – je eerste kus, naar de universiteit gaan, kinderen krijgen, een kleinkind krijgen, een dierbare verliezen. Minder belangrijke gebeurtenissen vergeten we makkelijker.

Als je ouder wordt kan het leven meer geroutineerd worden. Hierdoor ga je minder herinneringen van belangrijke levensgebeurtenissen aanmaken. Dat zorgt ervoor dat het lijkt alsof de tijd sneller voorbij gaat. Wil jij de tijd vertragen? Doorbreek dan de sleur, je leven zal een stuk langer lijken!

3.De biologische klok van je hersenen

We hebben allemaal een biologische klok in onze hersenen. Dat plekje zendt signalen uit naar ons lichaam, het vertelt je lichaam hoe het met je gaat. Als je stress hebt zal je levensduur verkort worden. Als je innerlijke biologische klok trager tikt zal het bovendien lijken alsof de buitenwereld sneller wordt. Dit gevoel doet je sneller verouderen.

Maar er is ook goed nieuws:

Er zijn drie manieren om je tijdperceptie te verbeteren

  • Doe het rustiger aan: in onze hyperactieve wereld nemen we vaak te weinig tijd om tot rust te komen. Sta even stil en adem een paar keer diep in en uit.
  • Mediteer: onderzoek bevestigt dat meditatie je biologische klok in je hersenen kan vertragen. Het is gratis en het duurt maar 12 minuten per dag. Ga even neerzitten en focus op je ademhaling.
  • Wees aandachtig: ga eens buiten wandelen en let op alle dingen die je ziet. Kijk naar de lucht, de bomen en de wolken. Geniet van je voeding en leef! Wees dankbaar voor je leven en geniet er met volle teugen van!

 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…