Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat doe je als je nieuwe donkere jeans zijn kleur afgeeft?

Anja
5 min read

De meeste mensen hebben het wel eens, of zelfs meerdere keren, meegemaakt dat hun nieuwe jeans zijn kleur afgeeft aan je billen, je handen, een lichte stoel of bank of aan andere kledingstukken. Gelukkig kun je een dergelijke kleuroverdracht van je jeans gemakkelijk voorkomen.

Wat is een jeans?

Een jeans wordt in ons land ook vaak aangeduid als een spijkerbroek en is een soort broek die vervaardigd is van zogenaamd denim (in de volksmond ook wel spijkerstof genoemd). Jeans zijn verkrijgbaar in uiteenlopende modellen, zoals skinny, baggy, straight en nog een heleboel andere varianten. Daarnaast zijn jeans te koop de diverse kleuren. Het gros van de jeans zijn echter lichtblauw of donkerblauw, al dan niet afgemaakt met een te gekke wash.

Jeans die kleur afgeeft

Soms kan het gebeuren dat een nieuwe jeans, in het bijzonder de exemplaren die erg donker van kleur zijn, afgeven. Je merkt dit bijvoorbeeld wanneer er kleurstof achter is gebleven op je handen zodat deze van een groen/blauw waas worden voorzien. Verder kan kleurafgifte opvallen als je een poosje op een lichte stoel of bank hebt gezeten, je benen een blauwe waas laten zien of andere kledingstukken die je tegelijkertijd hebt gedragen ook zijn verkleurd.

Op het moment dat een jeans kleur af heeft gegeven, zal dat op allerlei lichte producten waargenomen kunnen worden waar je op hebt gezeten of die met je jeans in aanraking zijn gekomen. In de regel ervaren mensen de kleurafgifte van een jeans als zeer hinderlijk en zelfs soms frustrerend.

In de regel denken mensen dat je alleen met kleurafgifte van een jeans te maken kunt krijgen als je kiest voor een goedkoop merk. Niets is echter minder waar want ook de jeans uit het duurdere segment kunnen kleur achterlaten op andere producten. De kwaliteit van de jeans zegt dus weinig over de kans op het afgeven van de kleur.

De factor die wel een belangrijke rol hierbij speelt is de kwaliteit van de verf die is gebruikt om de jeans mee te kleuren. Deze verf kan in bepaalde gevallen afgeven, maar ook dit is gelukkig niet bij elke broek aan de orde

Wat doe je als je donkere jeans kleur afgeeft?

Het is erg vervelend wanneer een jeans kleur afgeeft en om die reden wil je uiteraard zo snel mogelijk van dit probleem worden verlost. Met behulp van een simpel trucje van oma zul je al snel weer volop kunnen genieten van je nieuwe jeans zonder voortdurend achterom te hoeven kijken op zoek naar sporen die je mogelijk hebt achtergelaten.

  • Was de jeans bijvoorbeeld met azijn. Je doet dit door de azijn in een wasbolletje te doen en deze met je jeans gewoon in de wasmachine te wassen. Als bijkomend voordeel zal de azijn je wasmachine ook nog eens ontdoen van kalkresten.
  • Ook kun je je jeans voor een nachtje in een emmer met koud water en azijn weken. Het water zal de dag erna weliswaar verkleurd zijn, maar dit is enkel de overtollige verf uit je spijkerbroek.
  • Om de geur van de azijn weer kwijt te raken kun je je jeans vervolgens wassen met wat wasmiddel.

Kleur van je jeans behouden

Bepaalde jeans hebben een mooie kleur wash. Deze kleur wash wil je uiteraard zo lang mogelijk mooi houden. Ook hiervoor hebben we een aantal tips voor je gevonden. Zo voorkom je dat je jeans na een paar keer wassen al vaal en kleurloos wordt.

  • Om de kleur te behouden kun je je jeans, net zoals bij het voorkomen van kleurafgifte, met azijn wassen. Een nachtje weken in azijn kan natuurlijk in dit geval ook prima. Door de azijn zal de kleur van je jeans langer mooi blijven en minder snel gaan vervagen.
  • De kleur van je jeans behouden lukt ook goed door deze voor het wassen in te spuiten met wat haarlak. Deze methode lijkt wellicht een beetje vreemd maar werk prima.
  • Om de kleur van je jeans zo lang mogelijk te behouden, doe je er bovendien altijd verstandig aan deze niet warmer te wassen dan 30 graden Celsius. De lage temperatuur zal immers minder verf oplossen zodat je kleur minder snel vaal of flets wordt.

Lees ook:

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…