Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is homeopathie en ken jij de voordelen?

Olivier
3 min read

Homeopathie is bij iedereen wel bekend van naam, maar weinig mensen weten eigenlijk precies wat het is. De term is ontstaan in 1796 toen de Duitse arts Samuel Hahnemann met een aantal ideeën aangaande de geneeskunde op de proppen kwam. Hij stelde dat de kerngedachte achter de homeopathie een belangrijke natuurwet is, namelijk het gelijksoortigheidsbeginsel. Kort en goed: een substantie die bij een gezond persoon symptomen veroorzaakt die gelijk zijn aan het beeld van de zieke mens dienen verdund aan de zieke mens te worden gegeven en deze zal genezen. Dit is dan ook wat homeopathie vandaag de dag inhoudt. Er worden in de vorm van druppel, -korrel of tabletvorm homeopathische middelen gegeven aan patiënten. Vaak wanneer het kleinere kwalen of psychische klachten betreft.

Voordelen van homeopathie

De voordelen van homeopathie kunnen enkel worden besproken wanneer zij worden afgezet tegen de traditionele geneeskunde en diens geneesmiddelen. Anders dan in de traditionele geneeskunde richt de homeopathie zich op de natuurlijke werking van het lichaam, waar traditionele geneesmiddelen zich richten op het laten ontstaan van tegengestelde verschijnselen. Verder wordt bij een consult bij de homeopaat gekeken naar de gehele mens, waaronder ook zijn of haar psyche. Dit kan een positieve bijdrage hebben aan het genezingsproces.

Homeopathie versus traditionele geneesmiddelen

Voordelen van homeopathie in vergelijking met de traditionele geneesmiddelen zijn er in overvloede. Denk allereerst bijvoorbeeld aan de vergelijking tussen een homeopathisch middel en bijvoorbeeld een hormoonzalf (een klassiek geneesmiddel). Wanneer men stopt met het gebruiken van de hormoonzalf zullen de klachten vaak terugkomen omdat het enkel symptoombestrijding betreft. Terwijl homeopathische middelen van binnenuit werken en het lichaam op een lichaamsnatuurlijke manier laten herstellen. Dit specifieke voordeel brengt verder mee dat het immuunsysteem door de homeopathische geneesmiddelen wordt versterkt. Zodoende wordt men minder snel ziek en herstelt men sneller als men ziek is geweest.

Een logisch en zeer prettig verschil tussen homeopathische geneesmiddelen en traditionele geneesmiddelen is dat de eerstgenoemde middelen niet verslavend zijn en geen bijwerkingen hebben. Dit is bijvoorbeeld een groot voordeel bij de behandeling van zwangere vrouwen of andere kwetsbare personen. Daarbovenop zijn homeopathische middelen een stuk goedkoper en zijn deze een stuk gemakkelijker te verkrijgen door het feit dat men geen recept nodig heeft om deze te kopen. Bovendien geven de homeopathische middelen, gelet op hun natuurlijke aard, geen allergische reacties aan mogelijke patiënten en zijn ze gemakkelijk toe te dienen.

Als laatste kan men stellen dat de productie van een dergelijk homeopathisch geneesmiddel niet schadelijk is voor het milieu, gelet op het feit dat dit natuurlijke producten zijn die ook door de natuur kunnen worden afgebroken. 

Homeopathie? Ja!

Kortom, homeopathie geneesmiddelen hebben vele voordelen ten opzichte van de traditionele geneesmiddelen en kunnen voor bepaalde patiënten een fantastisch alternatief zijn. Help je gezondheid vooruit en kies voor homeopathie!

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…