Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat kan helpen om een blaasontsteking te voorkomen?

Lore
4 min read

Een blaasontsteking, veroorzaakt door een infectie van het slijmvlies van de blaas, is een vervelende, pijnlijke kwaal. 1 op 5 vrouwen heeft zelfs herhaaldelijk last van blaasontstekingen. Net daarom loont het om preventief een aantal maatregelen te nemen om een blaasontsteking te voorkomen. In dit artikel zetten we dan ook de belangrijkste op een rijtje.

Drink voldoende

Zorg ervoor dat je doorheen de dag voldoende drinkt. Hierdoor zal je vaker moeten plassen, waardoor bacteriën ook vaker naar buiten gespoeld worden. Hierdoor hebben ze de kans niet om zich te nestelen.

Goed plassen

Plas bij elke plasbeurt je blaas volledig leeg. Blijft er plas achter, kunnen er immers ook bacteriën achterblijven. Hierbij helpt het zeker om een goede zithouding op het toilet aan te nemen: ontspan je spieren, hierdoor zal de blaas zich sneller en beter ledigen.

Houd je plas ook niet op. Als je je plasdrang negeert, blijft de urine in je blaas. Daardoor kunnen de bacteriën zich makkelijker vermenigvuldigen.

Ga ook steeds plassen na elke seksuele interactie en voor je gaat slapen.

Let op hygiëne

Vrouwen krijgen sneller last van blaasontstekingen dan mannen: ze hebben immers een kortere plasbuis en de opening ervan ligt dichter bij het rectum. Net daarom is het belangrijk dat ze bij een toiletbezoek steeds van voren naar achteren vegen. In de omgekeerde richting is er meer kans dat de darmbacteriën naar de plasbuis migreren.

Aangezien het vaginale ecosysteem ontworpen is om zichzelf te zuiveren, wassen vrouwen hun vagina ook beter nooit met zeep. Dat verstoort immers de zuurgraad van de vagina, terwijl die eigenlijk beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Ook voorbehoedsmiddelen zoals spermicides, diafragmas of pessariums kunnen de interne harmonie van het vaginaal ecosysteem verstoren.

 Kledij

Bacteriën zijn gek op strakke, vochtige plaatsen. Die kan je vermijden door enkele bewuste keuzes op vlak van kledij te maken:

  • Vermijd synthetisch ondergoed, maar geef de voorkeur aan katoen.
  • Te strakke kleding verstoort de natuurlijke cyclus van zweet, wat de ophoping van bacteriën bevordert.
  • Zorg er ook voor dat bij het zwemmen je hete en natte zwemkledij niet te veel in contact komt met de geslachtsdelen. Zo’n warme, vochtige plaats is immers een broedhaard van bacteriën.

Voedingssupplement

Ten slotte kan je ook voedingssupplementen nemen om je  urinaire comfort te ondersteunen. Uri·Cran®Comfort is een droogextract van volledige cranberries, wat betekent dat niet alleen alle droogextracten uit de sappen aanwezig zijn, maar ook alle essentiële elementen van de zaden en de schil. Uri·Cran®Comfort neem je dagelijks en voor een langdurige effect idealiter enkele maanden lang in.
Advertisement

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…