Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Week tegen Pesten: 6,4% van de Belgische werknemers ervaart pestgedrag

Nona Heremans
3 min read

Vandaag start de Vlaamse Week tegen Pesten. Uit een bevraging van IDEWE bij bijna 40.000 Belgische werknemers blijkt dat zo’n week nog steeds broodnodig is. Maar liefst 6,4 procent van de ondervraagden ervoer pestgedrag tijdens de laatste zes maanden van 2021. Vooral informatie achterhouden, roddelen en herhaaldelijke opmerkingen over een vergissing zijn tegenwoordig de grootste vormen van pesten.

‘Deze cijfers bevestigen nog maar eens dat de telewerkgolf het pesten zeker geen halt heeft toegeroepen’, zegt Lode Godderis, CEO van IDEWE, de grootste Belgische externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Vorig jaar was al te zien dat het pestgedrag tijdens de coronacrisis niet verminderde en zich verplaatste naar de digitale omgeving. En uit de laatste bevraging bij 39.792 Belgische werknemers eind 2021 werd nog eens duidelijk dat pesten op de werkvloer een ernstig probleem blijft.

Verschillende vormen

Er zijn verschillende vormen van pesten, maar twee manieren steken er bij de Belgische werknemers met kop en schouders bovenuit: informatie achterhouden die het werk bemoeilijkt (42,7% heeft er minstens af en toe last van) en roddelen (42,1%). Daarnaast heeft bijna een derde (28,1%) last van collega’s die herhaaldelijk opmerkingen maken over een vergissing. Ook digitaal blijven deze manieren van pesten aanhouden, via bijvoorbeeld Whatsapp- of Teams-groepjes.

Opvallend hier is dat mannen specifieke vormen van pestgedrag vaker ervaren dan vrouwen, zoals informatie die wordt achtergehouden (46,8% mannen tegenover 38,2% vrouwen), herhaalde opmerkingen over vergissingen (31,6% tegenover 24,3%) en grappen uithalen die onaangename verrassingen bezorgen (13,9% tegenover 6,5%). Vanwaar de verschillen in cijfers tussen mannen en vrouwen? Daar zijn meerdere verklaringen voor. Waarschijnlijk spelen het type werk en een aantal sector- en werkgerelateerde factoren hier een grote rol. Op leeftijdsvlak zijn er minder grote verschillen, al blijken werknemers die jonger zijn dan 45 wel iets vaker pestgedrag te ervaren (7,4%) dan 45-plussers (5,3%).

Oproep tot goed beleid

‘Gelukkig zijn collega’s eerder de oplossing voor pestgedrag dan de bron’, legt Lode Godderis uit. ‘Geroddel, beledigingen en uitsluiting zijn gedragingen waar je ook als niet-betrokken werknemer signalen van opvangt. En dan kun je daar op verschillende manieren mee omgaan: steun bieden aan het slachtoffer, de pesters op hun gedrag aanspreken of zelfs het topic bespreekbaar maken met de werkgever. Uiteraard is de juiste keuze afhankelijk van je eigen karakter, de aard en ernst van de situatie, de wensen en het welzijn van het slachtoffer. Ik doe daarom ook nog graag eens een warme oproep aan werkgevers om een goed welzijnsbeleid, met voldoende aandacht voor pesten, op te stellen en toe te passen.’

Voor vragen over pestgedrag op het werk en meer informatie over een welzijnsbeleid kun je terecht bij idewe.be.

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…