Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Weer snel topfit na de zomer: 5 tips

5 min read

Vakantie is goed voor je! Maar wel tot op zekere hoogte. Want wat als je meerdere keren per week een gezellige barbecue of avondje uit met vrienden hebt? Tijdens de dagjes naar het strand of naar het zwembad is het al te gemakkelijk om voor ongezonde snacks te kiezen. En hoe zit het met sporten? Heb je ook vrij genomen van de sportschool? Het zal de meeste mensen niet vreemd zijn dat er tijdens de vakantie ongezonde gewoontes insluipen. Daarom hier 5 tips om snel weer topfit te worden na de zomer.

1. Vervang ongezonde snacks door groenten

Had je tijdens de vakantie de gewoonte om voor het avondeten gezellig te snacken? Vervang de ongezonde hapjes dan door groenten. In plaats van chips, nootjes en toastjes, snijd je verse groenten in stukjes. Denk aan plakjes komkommers, cherrytomaatjes, reepjes paprika, worteltjes of radijsjes. Groenten zijn rijk aan vitaminen en vezels en geven snel een verzadigd gevoel. Daarmee voorkom je dat je gaat snoepen en snacken of te veel eet tijdens een maaltijd. Daarnaast bevorderen de vezels de stoelgang. Je huid krijgt door deze voedingsmiddelen ook een oppepper. Je zult je al snel fitter en gezonder voelen!

2. Maak een gewoonte van water drinken

Heerlijk die frisse cocktails tijdens je vakantie, een aperitiefje voor het eten of lekker een biertje drinken op een terrasje! Of wat dacht je van een frisdrankje? Als je dit te vaak doet, komt dit je gezondheid niet ten goede. Tijd om na je vakantie er weer een gewoonte van te maken om water te drinken. Het verbetert de stofwisseling, houdt je lichaam goed gehydrateerd én het bevat geen calorieën. Daarbij is het ook nog eens goedkoop. Er is dus geen betere dorstlesser dan water! Misschien is je goede voornemen wel om je na de vakantie te verdiepen in gezonde voeding? Dan is deze Thuisstudie Voedingsconsulente een aanrader!

3. Vergeet krachttraining niet!

Topfit worden door elke dag een half uurtje te wandelen? Dat is zeker gezond, maar je komt er niet door in topconditie. De richtlijn voor volwassenen om topfit te worden en te blijven is 150 minuten per week matige tot zware inspanning en 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen. Vooral die krachttraining wordt nog weleens vergeten. Het zijn juist sterke spieren die ervoor zorgen dat je lichaam strakker wordt en je je fitter voelt. Spierweefsel is namelijk actief weefsel. Dit wil zeggen dat je stofwisseling blijvend verhoogt als je meer spieren hebt. Vergeet dus naast het hardlopen en wandelen niet om ook aan krachttraining te doen: opdrukken, buikspieroefeningen, squats, etc. Drie korte sessies per week van 20 minuten kunnen al het verschil maken.

4. Verantwoord sporten en sportmassage

Na het ‘zondigen’ in de vakantie meteen volop aan het sporten slaan? Dat is geen goed idee. Bouw de inspanning langzaam op, anders is de kans groot dat je de eerste de beste keer een blessure oploopt. Dan komt er voorlopig helemaal niets terecht van je goede voornemen om snel weer topfit te zijn. Een sportmasseur kan je helpen met het voorbereiden van je spieren op de inspanning, waardoor de kans op blessures vermindert. Ook kan een sportmassage het herstel na inspanning bevorderen. Wil je zelf alles leren over sportmassage? Bekijk dan hier deze Cursus Sportmassage. Verder kan ook de juiste voeding je sportprestaties positief beïnvloeden. Je leert er alles over in de Thuisstudie Sportvoeding.

5. Leer op tijd ontspannen (ook buiten de vakantie)

Het relaxte gevoel van tijdens de vakantie is bij thuiskomst meestal snel verdwenen. Je dagelijkse werkzaamheden en beslommeringen nemen het roer direct over. Voor je het weet sta je weer voortdurend onder spanning. Dit leidt tot een constant gevoel van vermoeidheid, opgejaagdheid en prikkelbaarheid. Veel mensen krijgen hierdoor slaapproblemen en spanningshoofdpijnen. Plan bewust momenten in om jezelf op te laden door diep te ontspannen. Een ontspanningsmassage kan je helpen om lichaam en geest even compleet tot rust te brengen. Na een massage zul je je weer als herboren voelen. Voorbeelden van massages waarmee je dit effect bereikt zijn: klassieke ontspanningsmassages, hot stone massages en ayurvedische massages.

Wil je het roer omgooien en een expert worden in een gezonde levensstijl? Dan ben je bij Wellness Academie aan het juiste adres voor uiteenlopende opleidingen, cursussen en bijscholingen op het gebied van massage en wellness.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…