Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Weet jij hoeveel kalk er in ons leidingwater zit?

Camille
3 min read

Het leidingwater in België bevat een hoge concentratie aan kalk. Dit is voor mensen niet schadelijk, maar het is wel nadelig voor je apparatuur en dus ook voor je energiekosten.

Nadelen van kalk

Kalkrijk water is voor de gezondheid van een mens niet per se schadelijk, maar het heeft wel effect op de huid. Hard water droogt de huid en je haar uit. Daarnaast zorgt het ervoor dat zeep en andere schoonmaakmiddelen niet goed oplossen, waardoor je hier meer van nodig hebt. Net als je huid heeft textiel ook last van de hardheid van het water: door te veel kalkaanslag in je huishoudelijke machines gaan deze minder lang mee.

Een oplossing voor hard water

Er is een oplossing voor al deze problemen: je kunt namelijk een waterontharder aanschaffen. Een waterontharder is jouw persoonlijke waterzuiveringsinstallatie. Deze onttrekt kalk en magnesium uit het water waardoor het water zachter en zuiverder wordt. In de waterontharder zit een filter met harskorrels die deeltjes calcium (kalk) bij zich houdt en ze wisselt met natrium. Naast dit zuiveringsfilter heeft de waterontharder een reserve aan zoutbolletjes die de ontharder zelf schoonspoelt. Voor het onderhoud van je waterontharder, moet je enkel af en toe het zout bijvullen.

Voordelen van waterontharders

  • Het eerste voordeel is dat je tot 20% kunt besparen op je energiekosten. Wanneer je veel gebruik maakt van warm water, zetten kalkdeeltjes zich makkelijker af. Hierdoor werken verwarmingselementen minder efficiënt en stijgen de kosten van het energieverbruik. Bovendien lost een waterontharder alle andere nadelen van kalk ook op.
  • Zo zorgt zachter water voor een zachtere huid, dit is ideaal voor mensen met bijvoorbeeld eczeem of psoriasis.
  • Nog een manier om geld te besparen: zeep en andere oplosmiddelen lossen beter op in zacht water. Je hebt hier minder van nodig om hetzelfde resultaat te behalen.
  • Net als je haar en huid wordt jouw kleding ook een stuk zachter zonder al die kalkdeeltjes. De kwaliteit van je kleren blijft dus langer behouden.
  • Een grote geldbesparing dankzij een waterontharder geldt voor jouw huishoudelijke apparaten (bijvoorbeeld een wasmachine), deze gaan nl. veel langer mee. Bovendien werken de apparaten efficiënter!
  • De waterontharders zijn goed voor het milieu, aangezien ze enkel gebruik maken van natuurlijke producten.

Conclusie

Waterontharders betalen zichzelf terug. Het zijn niet langer grote lompe apparaten, ze zijn milieuvriendelijk en je kunt een pak geld besparen wanneer je er één aanschaft.

Meer info over de voordelen van groepsaankopen »

Bewaren

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…