Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Weg met zweetvoeten in die ballerina’s!

shana
5 min read

Met de zomer in het land is het weer tijd om die ballerina’s, sneakers of pumps boven te halen, niet? Niets is zo zalig om tijdens die warme dagen met je blote voeten in je ballerina’s te kruipen. Maar velen merken na een periode dat ze last krijgen van zweetvoeten waardoor het schoeisel nogal onfris begint te ruiken. Gelukkig bestaan er enkele tips die hierbij kunnen helpen!

Hoe ontstaat de geur

De combinatie van blote voeten en warm weer resulteert vaak genoeg in zweetvoeten en zweetschoenen waardoor er een broeihaard van bacteriën onstaat. Voeten zijn voorzien van 250.000 zweetklieren en deze moeten warmte afvoeren wanneer dat nodig is. Per dag produceren deze zweetklieren samen ongeveer een kwart liter vocht. Dat vocht houdt onze voeten zacht, maar is helaas ook de ideale voedingsbodem voor bacteriën. Bacteriën voeden zich met oude huidschilfers en leven in de warme en vochtige omgeving van schoenen en sokken. Onder deze omstandigheden ontstaat een geur van zweetvoeten doordat bacteriën zich razendsnel gaan vermenigvuldigen.

Frisse ballerina’s krijg je zo

1. Koop de juiste ballerina’s

Ballerina’s in kunststof zijn vaak de boosdoender. Schoenen die zijn gemaakt uit een synthetisch materiaal zorgen voor meer zweetvoeten en zweetschoenen. Deze ballerina’s kunnen niet ademen en zo blijft het zweet hangen. Bovendien is het een aantrekkelijke plaats voor bacteriën. Het best draag je dus ballerina’s uit leer.

2. Gebruik pantysokjes

Pantysokjes zijn huidskleurige sokjes die meestal worden gebruikt bij ballerina’s. Ze houden de voeten ietwat droog. Deze sokken absorberen het vocht wat uiteindelijk zal leiden tot natte sokken die ook een geurtje kunnen achterlaten. Bewaar best een tweede paar sokken in je handtas om deze te vervangen in de loop van de dag.

3. Inlegzooltjes

Er bestaan speciale inlegzooltjes die zweetvoeten kunnen bestrijden. Zo bestaan er cederhouten zooltjes, deze kunnen de geur absorberen en werken dus erg goed tegen zweetvoeten. Ook lederen inlegzooltjes kunnen helpen om het zweet op te nemen. Het is hierbij wel belangrijk dat je de zooltjes regelmatig vervangt, want ook deze kunnen onaangename geurtjes vasthouden.

4. Draag ze niet elke dag

Draag je ballerina’s zeker niet elke dag. Het is belangrijk je ballerina’s ’s avonds te verluchten en te drogen.

5. Talkpoeder

Om je ballerina’s fris te houden kan je een laagje talkpoeder in je ballerina’s strooien. Talkpoeder neemt vocht op en ruikt bovendien nog eens lekker ook. Er bestaan verschillende soorten talkpoeder, zelfs met bacteriedodende middelen erin.

Tips tegen zweetvoeten

1. Wassen

Was dagelijks je voeten met koud of lauw water zonder zeep om oude huidschilfers te verwijderen. Maak ze vervolgens goed droog, ook tussen je tenen. Als water niet werkt kan je een antibacteriële zeep gebruiken wanneer je je voeten wast.

2. Schoenen invriezen

Als je vaak last hebt van zweetschoenen steek je deze het best een nachtje in de diepvries. De vrieskou zorgt ervoor dat de meeste bacteriën verwijderd zullen worden.

3. Gebruik voetendeodorant

Er bestaan verschillende voetendeodoranten of voetencrèmes op de markt. Deze zorgen ervoor dat de voeten beter ruiken en het zweten gaat voorkomen.

4. Laat je voeten ademen en houd ze droog

Het is belangrijk je voeten regelmatig te laten ademen en zeker in de zomer. Draag daarom het best sandalen in de zomer, zo kan het vocht van je voeten verdampen. Houd ook je voeten zoveel mogelijk droog. Na het douchen is het belangrijk je voeten goed af te drogen. Je vermijdt het best stoffen zoals rubber en nylon. Ook thuis loop je het best zonder schoenen rond.

5. Badje van azijn

Azijn bestrijdt bacteriën! Los 125 ml azijn op in 1 liter water. Laat je voeten tweemaal per week een kwartiertje weken in de azijn.

6. Wissel van schoenen

Wissel dagelijks van schoenen zodat je je schoenen de kans geeft om te ademen en te drogen. 

Heb je al een tijdje last van zweetvoeten? Dan raadpleeg je het best een arts, het kan een voetschimmel zijn waar je alleen met medicijnen vanaf kunt komen.

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…