Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Welke voeding voor het verlagen van je cholesterol

Camille
3 min read

Een gezond en evenwichtig voedingspatroon is niet alleen goed voor je cholesterolgehalte, maar ook voor je hele fysieke conditie. Wanneer je een verhoogde cholesterol hebt, zullen voedingsdeskundigen je aanraden om evenwichtig en cholesterolverlagend te eten. Vaak houdt dit enkele kleine aanpassingen in, zoals het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet. In combinatie met het behouden van een gezond gewicht en een actieve levensstijl, kan dat je cholesterolwaarden namelijk positief beïnvloeden.

1. Vetten

Verzadigd vet is ‘slecht’ voor je gezondheid en moet je zoveel mogelijk vervangen door onverzadigd vet. Het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in de voeding draagt bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Houd hier dus rekening mee bij het samenstellen van je voedingspatroon. Onverzadigde vetten vind je in noten, zaden, avocado, plantaardige olie, margarineproducten (zoals Becel ProActiv) en vette vis.

2.Vette vis

Eet min. 2 X per week vette vis. In vette vis bevinden zich heel wat onverzadigde ‘goede’ omega 3 vetten. Vette vis soorten zijn:

  • Zalm,
  • Haring,
  • Markeel,
  • Sardientjes,
  • Ansjovis
  • En forel

3. Groenten en fruit

Eet veel groenten en fruit. Hoewel dit niet direct je cholesterol verlaagt, vormt het eten van 3 stuks per dag de basis van een gezonde voeding.

4. Voeding rijk aan plantensterolen

Cholesterol wordt op een natuurlijke manier aangemaakt door de lever, maar ontstaat ook door consumptie van bepaalde voedingsmiddelen rijk aan cholesterol. Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. De inname van 1,5 – 2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol na 2 tot 3 weken met wel 7 tot 10% verlagen, mits het onderdeel is van een gezonde voeding en levensstijl, met voldoende groente en fruit om het carotenoïdegehalte op peil te houden*.

5. Vezels

Eet voldoende vezelrijke producten. Kies voor volkoren varianten bij producten als brood, pasta en rijst. Ook bonen, linzen en erwten zijn goede vezelbronnen, die makkelijk te verwerken zijn in stoofpotjes of wokgerechten.

Snacks

Door ook gezonde tussendoortjes in te lassen, ga je minder snel grijpen naar ongezonde snacks. Koeken, chips of snoep zijn producten rijk aan verzadigde vetten en moet je dus zoveel mogelijk vermijden. Wissel snacks rijk aan verzadigde vetten in voor verantwoorde alternatieven. Kies eerder voor ongezouten noten, een stuk fruit, groenten, moutbrood, crackers etc.

Het is geen ramp als je af en toe eens zondigt, maar een dieet dat cholesterolverlagend is vormt wel een goede leidraad. Als je goed voor je lichaam wil zorgen is het belangrijk om je bewust te zijn van de invloed die je voedings- en levensstijlkeuzes hebben op je cholesterolwaarde

*Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben. De inname van 1,5 – 2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken als onderdeel van een gezonde leefstijl en verantwoorde voeding met voldoende groente en fruit om het carotenoïdegehalte op peil te houden.

 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…