Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wereld Diabetes Dag: 1 op 12 Belgen hebben diabetes, gezin blijkt belangrijke steun

Lore
2 min read

14 november is Wereld Diabetes Dag. Doel van de internationale dag is om de informeren en sensibiliseren over diabetes. Dit jaar is er daarnaast extra aandacht van de impact van de chronische aandoening op het gezinsleven. 

Elke 17 minuten diagnose 

Diabetes kan iedereen treffen, jong en oud. Zowat elke 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de diagnose van diabetes en het aantal diagnoses neemt alleen maar toe. Momenteel hebben 1 op 12 volwassen Belgen en men schat dat dit aantal verder zal oplopen tot 1 op 10 tegen 2030. 

Vroegtijdige opsporing en behandeling essentieel 

Diabetes is een chronische aandoening die nog al te vaak wordt onderschat. Vroegtijdige opsporing en behandeling zijn essentieel om de gevolgen zoals oogaandoeningen, nierproblemen en hart- en vaatziekten tot een minimum te beperken.  

Type 1 diabetes komt het minst voor en is een auto-immuunaandoening die voornamelijk voor de leeftijd van 40 jaar ontstaat.

In 90% van de gevallen gaat het echter om type 2 diabetes (vroeger ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd). Type 2 diabetes blijft soms jaren onopgemerkt, net omdat het zo'n sluimerend verloop kent. Al zijn er wel degelijk risicofactoren aan te duiden: denk aan overgewicht (te dikke buik), leeftijd, diabetes in de familie en een voorgeschiedenis van te hoge bloedsuikerwaarden. Wie een verhoogd risico loopt, kan de evolutie naar type 2 diabetes met meer dan de helft voorkomen door gezond te leven. 

Begrip en ondersteuning door gezin onmisbaar

Zowel op emotioneel als praktisch vlak biedt het gezin heel wat steun en houvast voor mensen met diabetes, ook al valt de impact van de aandoening op het gezin niet te onderschatten. Dat blijktalthans uit een recente ledenbevraging van de Diabetes Liga. Daarover getuigt  ook Brenda, haar dochter Ella heeft diabetes type 1, in onderstaande video. 

De Diabetes Liga vraagt via deze en andere getuigenissen aandacht voor diabetes en de impact daarvan op het gezinsleven. Al kan ook jij ervoor zorgen dat diabetes een trending toîc wordt: deel je ervaringen met #LevenMetDiabetes en #DiabetesLiga. 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…