Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wist je dat we 90% van onze tijd binnen doorbrengen?

Camille
2 min read

We brengen zo’n 90% van onze tijd binnenshuis door. Daarom is het noodzakelijk om een optimaal binnencomfort te creëren. Helaas is de luchtkwaliteit binnenshuis vaak beneden alle peil. Door o.a. te koken, te wassen, toiletgebruik, huisdieren, tabaksrook, elektronische apparatuur, chemische prodcuten… ontstaat er in je woning een ongezonde lucht.

Gezonde binnenlucht

Door steeds beter te isoleren en luchtdicht te bouwen, kan de vervuilde lucht vaak je woning niet verlaten. Met als gevolg dat bacteriën, ziektekiemen en schimmels ontstaan.

Isoleren is heel belangrijk om de energieverliezen te beperken. Ventileren en verluchten is evenzeer  noodzakelijk om in een gezond binnenklimaat te kunnen leven. Het zorgt voor een maximum aan frisse lucht, van essentieel belang voor onze gezondheid en ons welzijn. Zo vermindert wonen in een gezond, vocht -en schimmelvrij huis het risico op allergieën met 50%.

Ziektes

Een ongezond binnenklimaat is een broeihaard voor ziektes. Volgende symptomen kunnen ook wijzen op een onvoldoende geventileerd en verlucht huis:

  • Hoofdpijn
  • Hoest, keelpijn, koorts
  • Duizeligheid
  • Aircoditioningdisease (Ontstaat door mechanische of slecht onderhouden ventilatie)

Ventileer en verlucht dus voldoende je woning om de gezondheid van je gezin te bewaren.

Correct ventileren & verluchten

De lucht in je woning op regelmatige wijze verversen is dus heel belangrijk. Een juiste en goede ventilatie en verluchting is noodzakelijk. Zo kan er bijvoorbeeld in een passiefhuis (*)  dat volledig luchtdicht gebouwd wordt, en waar weinig of geen aandacht besteed is aan continue ventilatie, de lucht onvoldoende circuleren. De vervuilde lucht blijft hangen, er ontstaat geurhinder, vochtcondensatie op de ramen en de muren en bacteriën verspreiden zich makkelijker.

(*) Een passiefhuis is een energiezuinige woning met een ruimteverwarming die de 15 kWh/m2 niet overstijgt.

Wil je graag hier meer over weten? Klik hier »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…