Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wordt het spiraaltje populairder dan de pil?

Bram
3 min read

De pil krijgt alsmaar meer concurrentie van het spiraaltje. Dat is niet verwonderlijk, het spiraaltje blijkt voor de meeste vrouwen zelfs een beter alternatief. Ben jij ook pilmoe? Of zoek je een makkelijk en gezond alternatief voor de pil? Misschien is een spiraaltje iets voor jou!

Vrouwen worden pilmoe

Meer en meer vrouwen maken zich zorgen over de hormonendosis die hun lichaam dagelijks krijgt. De verwarrende berichtgevingen over bijwerkingen van de pil helpen daar niet bij. Dat de pil je kans op een trombose lichtjes verhoogt staat als een paal boven water. Al moeten we dat risico ook onmiddellijk relativeren. Bij jonge gezonde vrouwen ligt het risico slechts op 1 op de 1000 vrouwen. Andere studies tonen aan dat pilgebruik het risico op borstanker verhoogt en nog andere studies spreken dit tegen. Artsen gaan ervanuit dat de waarheid ergens in het midden ligt. De pil kan de kans op borstkanker lichtjes verhogen, maar die kans daalt als je stopt met het nemen van de pil. Er bestaat echter geen twijfel over dat de pil je libido kan verlagen en gewichtstoename kan veroorzaken. Vrouwen gaan daarom steeds vaker op zoek naar een goed alternatief.

Langdurig pilgebruik is af te raden

Pilgebruik is veilig, maar er zijn ook alternatieven waarop bovenstaande gezondheidsrisico’s niet van toepassing zijn. Artsen stellen dan ook steeds vaker een spiraaltje voor aan vrouwen die de eerstkomende jaren niet zwanger willen worden.  Een spiraaltje is snel geplaatst en is erg veilig. Een ander voordeel is dat je een spiraaltje op om het even welk moment kan laten verwijderen. Daarna kan je onmiddellijk zwanger worden. Je kan kiezen uit een koperspiraaltje en een hormoonspiraaltje.

Het koperspiraaltje

Wil jij geen lichaamsvreemde hormonen in je lichaam? Dan is het koperspiraaltje het perfecte, veilige alternatief. Het spiraaltje voorkomt een zwangerschap door te verhinderen dat zaadcellen een eicel kunnen bevruchten. Het risico dat je zwanger wordt is minder dan 1%, dat is ongeveer hetzelfde als bij ideaal pilgebruik.

Het hormoonspiraaltje

Het hormoonspiraaltje geeft in je lichaam een erg kleine dosis progesteron vrij. De hoeveelheid hormonen die vrijkomen zijn in vergelijking met de pil verwaarloosbaar. Het hormoonspiraaltje kan zelfs je kans op baarmoederhalkanker verlagen. Nog een voordeel: met het hormoonspiraaltje krijg je veel minder bloedverlies en pijnklachten tijdens je menstruatie. 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…