Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo bescherm je de tanden van jouw kinderen op een goede manier

4 min read

Een goede mondhygiëne is belangrijk als je wil dat je tanden een leven lang meegaan. Leer je kind daarom al vroeg correcte poetsgewoontes aan en breng jaarlijks een bezoek aan de tandarts. Met volgende tips zet je jezelf en je kind alvast op de juiste weg.

Gaatjes of cariës vormen zich doordat bacteriën zich ophopen op je tand en zo tandplak vormen. Het ontstaan van gaatjes is afhankelijk van je voeding. Wat we eten en hoe vaak we eten, heeft een invloed op de staat van ons gebit. De vorming van gaatjes herken je aan kleine witte puntjes op je tandglazuur. Vervolgens wordt het glazuur op je tandoppervlak verder afgebroken tot aan het tandbeen. Tot slot breekt het tandoppervlak en ontstaat er een gaatje.

Hoe kan je gaatjes voorkomen?

  1. Poets je tanden minstens twee keer per dag, liefst na het eten.
  2. Kies voor tandpasta met fluoride.
  3. Verwijder bacteriën tussen je tanden met een flosdraad.
  4. Spoel na het tandenpoetsen met mondwater met fluoride.
  5. Laat jaarlijks tandplak verwijderen bij je tandarts.
  6. Ga minstens één keer per jaar op controle.

Tandenpoetsen bij baby’s en kinderen

Vanaf het moment dat je baby tandjes begint te krijgen, kan je ze al beschermen. De eerste tandjes zijn nog enorm kwetsbaar. Het tandglazuur is nog niet gehard en daardoor gevoelig voor gaatjes. Tot je kindje de leeftijd van twee jaar bereikt, mag je zijn tandjes één keer per dag poetsen. Dat doe je het best ’s avonds voor je kind gaat slapen en nadat hij of zij de laatste keer gegeten heeft. Kies steeds voor tandpasta en een tandenborstel speciaal voor kinderen van 0 tot 5 jaar. Tot 3 jaar heb je slechts de hoeveelheid tandpaste ter grootte van een rijstkorrel nodig, van 3 tot 5 jaar de hoeveelheid van een erwt. Koop een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte haren, dat kan zowel een manuele als een elektrische zijn.

Zorg dat je bij het poetsen goed in de mond van je kind kan kijken. Poets met korte horizontale bewegingen en houd een vaste volgorde aan: binnenkant, buitenkant en bovenkant. Ga ook steeds over de rand van het tandvlees, zelfs daar waar nog geen tandjes zijn doorgekomen. Zorg dat je kind het tandenpoetsen als een leuke activiteit ervaart en laat hem of haar ook even zelf proberen. Zodra je kind zelf kan poetsen, controleer je toch beter achteraf even of alles goed proper is en of je kinderen wel lang genoeg gepoetst hebben. Reken ongeveer 2 minuten per poetsbeurt.

Een jaarlijks bezoek aan de tandarts

Zodra je kindje de leeftijd van 2 jaar gepasseerd is, kan je een eerste bezoek aan de tandarts inplannen om het gebit te laten controleren. Bereid je kind goed voor, leg hem of haar uit wat jullie bij de tandarts allemaal gaan doen en speel het eventueel al even voor. Zo maak je het tandartsbezoek minder eng en weet je kind ook wat hem allemaal te wachten staat.

Kinderen spelen, ravotten en vallen al eens. Daarbij kan er een stukje van een tand afbreken, maar een tand kan ook barsten of zelfs volledig loskomen. Ga bij een ongelukje met een tand altijd naar de tandarts, ook als de tand uitgevallen is. Er kan namelijk nog een stukje van de wortel in het tandvlees zitten en dat kan ontsteken.

Met de juiste verzorging geef je je kind de beste kansen op een mooi gebit. Ga je bovendien elk jaar langs de tandarts voor een grondige controle, dan betaalt je ziekenfonds een deel van de kosten terug. Een betaalbare tandverzekering voor het hele gezin kan zeker van pas komen.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…