Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo haal je het meeste uit je middagdutje

Bram
2 min read

Een middagdutje maakt je alerter, creatiever en je kan er scherper door nadenken. Een middagdutje lijkt wel de gemakkelijkste manier om slimmer en gelukkiger te worden. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Maar hoe haal je het meeste uit je middagdutje? Het ene middagdutje is het andere niet en er zijn enkele regels waar je je aan moet houden.

1.Maak op voorhand tijd voor je middagdutje

Ons natuurlijk bioritme kent twee periodes waarin we het meeste nood hebben aan slaap. De eerste is net om middernacht, en de tweede is precies 12 uur later: tijdens de middag dus. Onderzoekers raden aan om elke dag op hetzelfde moment je middagdutje te doen. De beste tijd van de dag is tussen 13:00 en 15:00.

2.Een middagdutje van 15 tot 45 minuten volstaat

Dat een middagdutje goed voor je is mag dus duidelijk zijn. Maar zoals bij alles moet je opletten met te veel van het goede. Als je middagdutje te lang duurt zal je suf en moe wakker worden, je zal zelfs nog vermoeider zijn dan voor je middagdutje. De ideale tijd voor een middagdutje is 90 tot 110 minuten. Dat is de tijd die je lichaam nodig heeft om een hele slaapcyclus te volbrengen.

Het probleem is dat de meeste mensen geen 90 minuten tijd hebben tijdens de middag. Daarom stellen slaapexperten een middagdutje van 15 tot 45 minuten voor. Je hersenen kunnen even ontspannen zonder te diep weg te zakken in je slaap. Hierdoor zal je fris en monter wakker worden.

3.Verrassend: het koffie-middagdutje

Slaapexperten ontwikkelde dit verrassende fenomeen: het koffie-middagdutje. Het principe is simpel, je drinkt ’s middags een kop koffie en gaat dan onmiddellijk slapen. De cafeïne zal er 20 minuten later voor zorgen dat je weer fris wakker wordt. De combinatie tussen koffie en slaap verscherpt je denkvermogen en kalmeert tegelijkertijd je hersenen. Na dit dynamische duo kan je gegarandeerd weer enkele uren verder werken.

 

 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…