Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo krijg ook jij een stralende teint zonder vlekken

Lore
4 min read

Heb jij de laatste tijd het gevoel dat je teint wat doffer is? Misschien zag je ook bruine vlekjes op je gezicht, hals en handen verschijnen. Beide zijn signalen van huidveroudering, vaak ten gevolge van blootstelling aan de zon. Toch is er niet meteen reden tot paniek: er bestaan immers verschillende manieren waarop je de schade tot op zekere hoogte kunt herstellen. Ontdek ze hieronder meteen!

Bescherm je (extra) tegen de zon

Pigment, ofwel melanine, wordt gevormd door melanocyten, dat zijn pigmentvormende cellen. Die pigmentvormende cellen kunnen echter in de war raken als de huid te vaak aan de zon wordt blootgesteld. Ze maken dan op bepaalde plaatsen te veel pigment aan, wat zich uit in bruine vlekken op de huid. Die pigmentvlekken zullen typisch voorkomen op die delen van de huid die het vaakst in aanraking met de zon komen, namelijk het gezicht, de hals en de handen. De vlekken zijn doorgaans goedaardig, maar worden door sommigen als esthetisch storend beschouwd.

Vandaar dat het van uiterst belang is om je te allen tijde te beschermen tegen de zon. In de eerste plaats om pigmentvlekken te voorkomen, maar zeker en vast ook om erger te voorkomen eenmaal je huid al vlekken vertoont. Maar hoe doe je dat precies?

  • Bescherm je werkelijk elke dag, zowel in de zomer als winter, tegen de zon. In de winter kan je wel een lagere beschermingsfactor (minstens SPF 15) dan in de zomer (minstens SPF 30) gebruiken.
  • Smeer elk plekje van je lichaam voldoende in: vergeet bijvoorbeeld je handen niet!
  • Kies voor een zonnecrème die zowel tegen UVA- als UVB-stralen beschermt. Idealiter bevat je zonnecrème ook antioxidanten: die stoppen het vernietigende effect van een teveel aan vrije radicalen.
  • Draag ook steeds een zonnebril (om pigmentvlekjes rond de ogen te vermijden) en indien mogelijk een hoed.

Gebruik huidverzorgingsproducten met de juiste ingrediënten

Daarnaast kan een goed huidverzorgingsproduct je ook helpen om de bruine vlekken te corrigeren en je teint opnieuw te doen stralen. Waag je wel nooit aan zogenaamde huis-tuin-keukenmiddeltjes om de pigmentvlekken te verminderen. Zo kan citroen, een middeltje dat vaak aangeraden wordt om pigmentvlekken bleker te maken, in combinatie met zon evenzeer vlekken veroorzaken. Bovendien droogt citroen je huid sterk uit, wat bijkomende huidklachten zou kunnen veroorzaken.

Gebruikt daarentegen een huidverzorgingsproduct met ingrediënten waarvan bewezen is dat ze de vlekken verminderen en voorkomen. Een aanrader op dat vlak is het verzorgingsgamma Vinoperfect van Caudalie. De Vinoperfect-producten bevatten allemaal viniferine. Die gepatenteerde substantie is afkomstig uit het sap van de wijnstok en is dus volledig natuurlijk. Het is wel tot 62 keer efficiënter dan vitamine C (dat ook een bewezen werking heeft op pigmentvlekken). Concreet controleert viniferine de productie van tyrosinase, het enzym dat verantwoordelijk is voor de overproductie van melanine. Het beschermt de huid ook tegen vrije radicalen. Zo worden bruine vlekken tegelijk verminderd en voorkomen. Ten slotte stimuleert viniferine ook de microcirculatie van de huid. Hierdoor verheldert en egaliseert de teint. En dat allemaal op een natuurlijke, veilige manier!

Andere ingrediënten die een positieve werking hebben op bruine vlekken zijn onder andere niacinamide (vitamine B3), zoethoutwortelextract of glycolzuur (in voldoende hoge concentratie).

Overweeg een bezoek aan de arts of een behandeling bij de huidtherapeut/dermatoloog

Afhankelijk van de vorm en aard van de pigmentvlekken kan je ook een bezoek aan je huisarts of huidtherapeut/dermatoloog overwegen. Die eerste kan je eventueel een medicinale zalf of crème (bijvoorbeeld met hydroquinone) voorschrijven, bij die laatste kan je dan weer informeren naar een chemische peeling, cryotherapie (het bevriezen van de pigmentvlekken) of een laserbehandeling. Beide kunnen ze je ongetwijfeld ook informeren over welke verzorgingsproducten voor jouw huidtype geschikt zijn.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…