Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo onthoud je 90% van wat je leert

Bram
2 min read

Wil je sneller nieuwe dingen leren én onthouden? Of je nu een nieuwe taal leert spreken, een nieuwe sport leert beoefenen of nieuw muziekinstrument leert spelen. We willen allemaal dat het sneller gaat. Onderzoekers hebben nu ontdekt hoe dat kan. De sleutel naar sneller leren zit niet in de hoeveelheid tijd dat we eraan spenderen, maar aan de manier waarop we leren. Hebben we je nieuwsgierigheid geprikkeld? Lees dan hier verder.

Hoe kan je 90% van wat je leert onthouden?

Onderzoek kwam met enkele verrassende vaststellingen. De klassieke leeromgevingen zoals boeken en lessen zijn helemaal niet zo effectief als we iets willen onthouden. Kijk zelf maar naar de resultaten. Dit onthouden we van wat we leren:

5%

10%

20%

30%

50%

75%

90%

Onthouden we van een les (school, universiteit)

Onthouden we van boeken (schoolboeken, artikels)

Onthouden we van video’s, radio, apps

Onthouden we als we een demonstratie zien

Onthouden we als we meedoen met een groepsdiscussie

Onthouden we als we oefenen wat we hebben geleerd

Onthouden we als het onmiddellijk doen (of anderen leren)

Passieve leermethoden werken niet

Boeken, lessen en andere niet interactieve leermethoden zorgen ervoor dat je 80-95% van wat je leert, onmiddellijk ook weer vergeet. Waarom spenderen we dan zoveel tijd met onze neus tussen de boeken? Wordt het niet eens tijd om een leermethode te kiezen die wél werkt? Als je een taal wil leren kan je dus maar beter vrienden maken die de taal al spreken.

“Ik heb geen tijd om dit te leren”

Als je op een efficiënte manier leert dan kan je meer successen behalen in een kortere tijd. Hoe verklaar je anders dat sommige mensen een andere taal in slechts 3,5 maand kunnen leren? Maak het meeste van de gelimiteerde tijd die je hebt. Spendeer minder tijd achter boeken en neem je actieve leerproces zelf in handen!

 

 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…