Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo start je 2020 gezond

Anaïs Foriers
4 min read

Tijdens de feestdagen wordt er veel gegeten en gedronken waardoor sommigen enkele kilootjes bijkomen. Als gastheer of gastvrouw stel je zelf het menu samen, maar als genodigde heb je daar helaas niets in te zeggen. Daarbij komt nog dat lekker eten hand in hand gaat met lekkere drankjes. Wil je de schade beperken zonder de gezelligheid van de feestdagen te moeten missen? Wij geven je zes tips die je helpen om 2020 gezond te starten.

1.    Alles kan en mag met mate

Het is eerst en vooral belangrijk dat je beseft dat je jezelf niet alles moet ontzeggen. Als je jezelf verbiedt om bepaalde zaken te eten, zal je net een grotere drang ervaren om ze toch tot je te nemen. Onthoud dat alles kan en mag maar met mate. Het is vooral belangrijk dat je geniet van wat je eet. Gaat het cijfer op de weegschaal tot een beetje de hoogte in? Da’s geen ramp. Neem nadien gewoon de draad weer op. Let extra op wat je eet en probeer meer te bewegen.Voor je het weet ben je weer in shape

2.    Gezond begonnen, is half gewonnen

Uit verschillende studies blijkt dat je minder (ongezond) eet gedurende de dag als je ’s ochtends een gezonde keuze maakt. Start de dag met een voedzaam en gezond ontbijt dat jou de nodige brandstof geeft. Het ideale ontbijt is rijk aan eiwitten en complexe koolhydraten. Dat kan een volkoren boterham met een sneetje kaas, een bananenpannenkoek of yoghurt met vers fruit en granola zijn. Varieer voldoende zodat de smaken niet gaan vervelen. 

3.    Drink veel water

Honger is vaak een teken van dorst; je lichaam probeert dan vocht uit voeding te halen. Wij bestaan voor 50 à 70% uit water. Om die voorraad regelmatig aan te vullen moet je voldoende drinken. Reken op 1,5 liter per dag. Een gouden tip: drink tussen elke consumptie een glas water. 

4.    Ga niet met een lege maag op stap

Velen maken de fout zich vooraf uit te hongeren omdat ze dan denken dat ze ’s avonds meer mogen eten… Die tactiek heeft helaas het tegenovergestelde effect. Door met een lege maag aan een tafel vol lekkers te gaan zitten, stort je jezelf op de hapjes. Het is slimmer om vooraf iets kleins te eten, zoals een tas soep of een stuk fruit, waardoor je met een verzadigd gevoel aan de aperitief begint. Je zal zien dat je op het einde van de rit minder gegeten hebt. 

5.    Blijf bewegen

Velen hebben verlof tussen Kerstmis en Nieuwjaar; het ideale moment om een beetje meer te bewegen. En dat wil niet zeggen dat je plots tien kilometer moet lopen. Zoek het niet te ver. Maak bijvoorbeeld tussen twee familiebezoekjes een stevige boswandeling in aangenaam gezelschap. Hoe meer je beweegt, hoe sneller je metabolisme werkt waardoor je meer calorieën verbrandt. Zowel je lichaam als je geest zullen je dankbaar zijn. En die warme kroketten zullen nadien nog veel meer smaken. 

6.    Durf neen zeggen

Durf je het dessert en dat extra glaasje wijn niet weigeren terwijl je eigenlijk genoeg hebt? Wees eerlijk en zeg dat je verzadigd bent. Je hoeft je niet ziek te eten. 

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…