Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo weet je of je avocado al rijp is

@nick
3 min read

De avocado is een fruitsoort die de laatste jaren flink aan populariteit heeft gewonnen. En terecht: avocado’s zijn niet alleen heel gezond, maar ook nog eens heel lekker. Je kunt ze gebruiken in een slaatje, als broodbeleg of er een heerlijke dip zoals guacamole mee maken. Maar niets is zo vervelend als een onrijpe of overrijpe avocado aansnijden. Lees daarom hier onze tips hoe je een rijpe avocado kunt herkennen.

1. Voel even aan de avocado

Duw met je vingers zachtjes op de schil van de avocado. Is de schil keihard, dan wacht je beter nog eventjes met de avocado op te eten. Kan je de schil zachtjes indrukken, dan eet je de avocado best de dag zelf nog op. Is de schil echter te zacht, dan is je avocado waarschijnlijk al te rijp…

2. Verwijder de steel

Haal het stukje waar de steel zat weg en kijk naar de kleur van het stukje eronder. Een groene kleur wijst erop dat de avocado nog niet rijp is, een donkerbruine kleur betekent dat de avocado overrijp is, en een heldere gele kleur betekent dat je avocado perfect etensklaar is.

3. Kijk naar de kleur van de schil

Om de rijpheid van een avocado te bepalen, kan je naar de kleur van de schil kijken, maar dit werkt niet altijd. In het algemeen betekent een donkergroene, paarsbruine schil dat de avocado rijp is. Een groene schil betekent dat je beter nog even wacht met de avocado op te eten. Maar dat is niet altijd het geval: sommige avocadosoorten zijn ook groenig als ze rijp zijn en worden bruin wanneer het al te laat is om ze nog op te eten.

4. De textuur

Dit is enkel relevant als je de avocado al opengesneden hebt. Een rijpe avocado is aan de binnenkant groen van kleur, zacht van textuur en niet brokkelig of draderig. Een rijpe avocado is ook erg smaakvol – je zal het meteen proeven als de avocado nog niet rijp of te rijp is. Donkere vlekken wijzen erop dat de avocado aan het rotten is.

Wat als je avocado nog niet rijp genoeg is?

Als je gepland hebt om je avocado op te eten, maar hij is nog niet rijp genoeg, dan kan je hem een tijdje op voorhand in de fruitmand leggen (bij kamertemperatuur, niet in de koelkast). Fruitsoorten zoals appels en bananen zorgen ervoor dat de avocado sneller zal rijpen.

Tip: koop je avocado enkele dagen op voorhand

Wil je niet meer voor een onaangename verrassing komen te staan? Koop je avocado’s dan enkele dagen voor je ze wil opeten. Kies een exemplaar uit dat nog niet al te rijp is. Zo kan je in de gaten houden wanneer het het beste moment is om de avocado op te eten.

Kookinspiratie nodig? Bekijk dit recept voor een heerlijk broodje avocado.

Door @nick

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…