Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zomers zonnen: zo zorg je dat je een mooi kleurtje krijgt en behoudt

Anja
3 min read

Mooi bruin zijn, wie wil dat niet? Helaas heeft de zon zich de laatste tijd weinig laten zien. Zelfbruiner dan maar? Beter niet. Er gaat namelijk niets boven een gezonde, bruine kleur en vitamine D. Mooi bruin worden betekent ook goed insmeren. Zon dus altijd bewust! Wacht op dat felbegeerde zonnetje en volg deze tips!

1. Zorg voor een goede bescherming

Niet insmeren betekent niet dat je bruiner wordt. Eerder roder. Het is nog eens gevaarlijk ook, want naast verbranden loop je ook nog eens een verhoogd risico op huidkanker en pigmentvlekken! Herhaal het smeren overigens regelmatig. Zonnebrand was je er makkelijk af (ook de waterproof variant), dus smeer je zeker eenmaal per uur in.

2. Let op de kwetsbare delen van je lijf

Je lippen, borsten, ogen, neus, wangen en buik zijn het meest gevoelig voor de zon. Smeer die dus extra in. Je wilt immers een mooi en gelijk gekleurd lichaam!

3. Vermijd zonnen tussen 12 en 3 uur ’s middags

Dan staat de zon op zijn felst. Dat is schadelijk voor je huid. Overigens heb je dan ook de grootste kans om te verbranden.

4. Gebruik zonneolie

Naast je zonnebrand (die heb je sowieso altijd nodig) is zonneolie een perfecte manier om bruin te worden. Lekker insmeren en voordat je het weet, heb je een gebronsd lichaam!

5. Scrubben

Scrub je huid om de vijf dagen. Het wegschrobben van dode huidcellen zorgt voor een gelijkmatiger resultaat.

6. Drink genoeg

Zonnen maakt dorstig. Drink dus genoeg tijdens het zonnen – zeker 2 liter water!

7. Draag een zonnebril

Zo hoef je niet constant je ogen dicht te knijpen. Én je voorkomt rimpels.

8. Extra aandachtspunten

Je kunt prima in de schaduw zonnen

Kun je niet goed tegen de zon, maar wil je toch bruin worden? Geen probleem. In de schaduw kun je ook zonnen. Je wordt namelijk in de schaduw óók bruin.

Na zwemmen of transpireren altijd opnieuw insmeren – ook al heb je dat nét gedaan

Verbranden is verschrikkelijk. Wees dus alert. Als je veel zweet, moet je extra smeren. Ook bij het zwemmen moet je áltijd smeren; zowel daarvoor en daarna. In het water kun je namelijk ook verbanden.

Pas op met parfum

Sommige parfums hebben ingrediënten die pigmentvlekken kunnen veroorzaken. Dan word je niet gelijkmatig bruin. Kijk in de drogisterij voor zomergeurtjes die speciaal samengesteld zijn voor zonnen!

9. Ben je verbrand?

Neem een lauwe douche

Zorg dat je een aloë-veraplant in huis hebt. Die haalt de brand er snel uit en verkoelt je huid. Als je echt ernstig verband bent, bezoek dan je arts. Die kan je helpen.

Gebruik after sun

Misschien ben je er geen fan van, maar het is nuttig. Het voedt en kalmeert je huid. Overigens helpt het zelfs beschadigingen van de zon herstellen!

 

 

Hoe bereid je je huid goed voor op de zon?

 

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…