Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zwarte peper zuivert het bloed

Camille
3 min read

Zwarte peper is zo’n alledaags kruid dat we eigenlijk helemaal niet stilstaan bij de gezondheidsvoordelen die het heeft. Wist je bijvoorbeeld dat de peper je bloed zuivert en dat het helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziektes? In dit artikel lees je precies welke invloed zwarte peper op je gezondheid heeft.

Zuivert je bloed

Een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van zwarte peper is dat het je bloed zuivert. Het helpt namelijk bij het verlagen van het LDL cholesterol in je bloed. Dit is het type cholesterol dat schadelijk is voor je gezondheid. Het goede cholesterol, je HDL cholesterol, wordt juist verhoogd door zwarte peper. Daarnaast helpt het ook om triglyceriden, ongezonde vetten, in je bloed te verminderen.

Rijk aan mineralen

Zwarte peper heeft ook een positief effect op je bloeddruk dankzij de kalium en magnesium die het bevat. Deze twee mineralen neutraliseren namelijk het effect van natrium, wat juist bloeddrukverhogend werkt. In dit zwarte kruid is daarnaast ook flink wat ijzer te vinden. Hierdoor helpt het  bij het voorkomen van bloedarmoede. Ook heeft de ijzer een positief effect op je immuunsysteem.

In combinatie met kurkuma

Kurkuma is een ander kruid dat ons veel gezondheidsvoordelen te bieden heeft. Het voorkomt onder andere spijsverteringsproblemen, helpt bij het voorkomen van Alzheimer en Parkinson en verlicht de klachten van reumatische artritis. Ook zuivert het, net als zwarte peper, je bloed. Hartstikke gezond dus. Maar kurkuma heeft een nadeel: het wordt niet zo makkelijk opgenomen in je bloed.

Gelukkig los je dit gemakkelijk op. De piperine uit de peper zorgt er namelijk voor dat kurkuma wel goed wordt opgenomen. Neem deze twee kruiden daarom het liefst samen.

Nog meer redenen waarom zwarte peper goed voor je is

  • Het bevordert de opname van voedingsstoffen. Onderzoek heeft aangetoond dat bètacaroteen, vitamine B12 en selenium beter door je lichaam worden opgenomen als je regelmatig zwarte peper eet.
  • De zwarte kruid stimuleert de aanmaak van speeksel. Dit is belangrijk omdat de enzymen uit ons speeksel helpen bij het verteren van koolhydraten.
  • Het bevordert je spijsvertering doordat het de aanmaak van onder andere gal stimuleert.
  • Het helpt je lever bij het kwijtraken van toxines.
  • Het heeft een lichte antibacteriële werking en helpt bij het voorkomen en genezen van verkoudheid en griep.
  • Afvallen wordt makkelijker met zwarte peper, doordat het je vetverbranding stimuleert.
  • Het bevat twee stoffen, piperine en chroom, die een ontstekingsremmende werking hebben. Ze zijn vooral effectief bij het voorkomen van ontstekingen in je vaatwanden en hart.
Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…