Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

1 op 3 Belgen eet minstens 1 keer per week vegetarisch

Lore
3 min read

Vegetarisch eten is aan een opmars bezig: steeds meer Belgen laten af en toe vlees en vis voor wat het is en kiezen voor een vegetarisch alternatief. 57% zegt minder vlees te eten dan een paar jaar geleden en 30% eet ook echt minstens 1 keer per week vegetarisch. Dat blijkt uit een onderzoek van The Bio Veggie Company samen met iVOX bij 1000 Belgen.

Meer casual veggies dan strike veggies

De doelgroep van de 'casual veggies' (iemand die af en toe vegetarisch eet) is dan ook een stuk groter dan de doelgroep van strikte vegetariërs en vegans: 30% tegenover 2,8%. Al zijn er ook wel nog steeds strike vleeseters: voor 4 op 10 van de respondenten is vlees bij de maaltijd nog altijd een must.

De voornaamste reden om af en toe veggie te eten? Vooral uit gewoonte zo blijkt (19%), nog voor bijvoorbeeld dierenwelzijn (17%) of klimaat (15%).

Erg fanatiek zijn we dus niet: 75% van de respondenten vindt het niet zo belangrijk om strikt vegetarisch te eten, al helpen alle beetjes volgens hen.  

Delphine van The Bio Veggie Company is tevreden met die shift in mindset: "Dat de casual veggies ‘gewoonte’ als belangrijkste reden opgeven om af en toe vegetarisch te eten vind ik heel positief. Als meer en meer casual veggies spontaan gaan denken aan vegetarische opties bij de vraag ‘Wat eten we nu weer vanavond?’ zijn we echt op goede weg.”

Niet alle bevolkingsgroepen eten even vaak vegetarisch

Voor de ene bevolkingsgroep is af en toe vegetarisch eten wel al meer een gewoonte dan voor andere bevolkingsgroepen.  Zo eten vrouwen vaker dan mannen 1 keer per week vegetarisch (34% tegenover 26%). Ook bij de jongeren vinden we, misschien niet heel verrassend, meer casual veggies dan bij de ouderen (40% van de -35-jarigen, t.o.v. 29% van de 35- tot 54-jarigen, en 23% van de 55-plussers).

Al geven de 55-plussers wel het goede voorbeeld: het is vooral zij die hun vleesconsumptie de laatste jaren verminderden. 71% van hen eet nu minder vlees dan enkele jaren geleden (tegenover 67% van de -35-jarigen en 51% van de 35-54-jarigen).

Zet deze trend zich verder in de toekomst?

75% van de respondenten denkt in elk geval dat in de toekomst steeds meer mensen vegetarisch gaan eten, 4 op 10 is ook van plan om zelf vaker vegetarisch te eten. Daarnaast is 1 op 10 ook echt van plan om (strikt) vegetarisch te worden.

Voorlopig lijkt vooral een gebrek aan inspiratie de meeste casual veggies tegen te houden om nog vaker vegetarisch te eten. Zo geeft 1 op 3 aan dat ze vaker vegetarisch zouden eten als ze ook meer vegetarische recepten zouden kennen.

Zelf zin gekregen om wat vaker vegetarisch eten? Ontdek hier alvast onze vegetarische recepten en neem ook eens een kijkje op de site en social media van The Bio Veggie Company.

Foto: Astrid Bultijnck

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…