Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10 symptomen van kanker die je niet mag negeren

Bram
3 min read

Je moet niet panikeren, maar je mag ook niet denken dat deze symptomen wel ‘niets’ zullen zijn. Deze waarschuwingssignalen willen niet zeggen dat je kanker hebt. Maar als ze blijvend zijn of erger worden kan je toch best eens naar de dokter gaan.

1.Onverklaarbare pijn

Onverklaarbare pijn is zelden kanker, maar toch doe je er goed aan om het te laten onderzoeker door je dokter. Langdurige pijn in je borstreek kan wijzen op longkanker en een vage langdurige buikpijn kan een symptoom zijn van eierstokkanker. De kans dat je pijn veroorzaakt wordt door kanker is erg klein. Maar je kan toch beter één keer te veel naar de dokter gaan dan één keer te weinig, niet?

2.Een hoest of hese stem die niet overgaat

Als je een langdurige aanhoudende hoest of hese stem hebt kan je beter eens langsgaan bij de dokter. Dat is zeker het geval als je bloed ophoest. Het is belangrijk om longkanker vroeg op te sporen.

3.Je spijsvertering is anders

Iedereen heeft af en toe diarree, het wil meestal zeggen dat je iets verkeerd gegeten hebt. Heb je een langdurige verandering in je stoelgang die niet over gaat? Laat het dan eens nakijken, een tumor kan de oorzaak zijn.

4.Een moedervlek

Bijna iedereen heeft moedervlekjes of sproetjes op zijn huid. Je laat ze best elk jaar eens nakijken bij de dermatoloog. Wordt een moedervlek groter of verandert te kleur of vorm? Ga dan onmiddellijk langs bij je dermatoloog.

5.Een wonde die niet lijkt te genezen

Wondjes op je lichaam genezen normaal vanzelf. Heb jij een wondje dat na 3 weken nog steeds geen tekenen van genezing vertoont? Een carcinoom kan de oorzaak zijn, ga langs bij je dokter.

6.Bloed in je urine

Meestal wijst bloed in de urine op een ernstige blaasontsteking. Ga zeker langs bij de dokter want het is ook een symptoom van nier- of blaaskanker.

7.Bloedverlies

Onverklaarbare vaginale- of rectale bloedingen moet je altijd serieus nemen. Ga zeker langs bij je dokter want het kunnen symptomen van baarmoederhalskanker of darmkanker zijn.

8.Een knobbeltje

Dit is meteen de belangrijkste reden om naar de dokter te gaan. Voel je een knobbeltje in je lichaam? Laat het even onderzoeken door je dokter, zo ben je gerust.

9.Problemen hebben met slikken

Heb je gedurende een lange tijd problemen met slikken? Ga zeker langs bij je dokter, het kan een symptoom van kanker zijn.

10.Gewichtsverlies zonder reden

Als je zonder enige reden gewicht verliest is dat eigenlijk geen reden tot feest. Ga dan zeker langs bij je dokter. 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…