Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 fouten die je maakt die jouw oren eigenlijk beschadigen

@nick
4 min read

Je probeert goed voor jezelf te zorgen door gezond te eten, veel te bewegen en op tijd naar bed te gaan. Ook als je veel bezig bent met je gezondheid, is de kans groot dat je bepaalde lichaamsdelen vergeet te verzorgen en te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan je oren, die ook zeker zorg en bescherming nodig hebben.

Veel gehoorproblemen ontstaan door slechte zorg en bescherming voor de oren. De kans is groot dat ook jij bepaalde dingen doet die jouw oren beschadigen, zonder dat je dit weet. Welke dingen dit zijn, lees je in dit artikel. Door de informatie op deze pagina door te lezen, weet je welke fouten je niet moet maken als je het ontstaan van gehoorproblemen wil voorkomen.

1: Je draagt geen oordoppen

Langdurige blootstelling aan harde geluiden, zoals harde muziek, kan voor gehoorschade zorgen. Als je naar een festival of concert gaat, stel je je oren langere tijd aan harde geluiden bloot. Wil je voorkomen dat je gehoorschade oploopt, zonder dat je jouw favoriete festivals links moet laten liggen en niet meer naar concerten kunt gaan? Draag dan oordopjes als je langere tijd blootgesteld wordt aan harde muziek. Zo kun je toch van de muziek genieten, maar dan wel op een niveau dat onschadelijk is voor je oren.

2. Je reinigt je oren met wattenstaafjes

Veel mensen reinigen hun oren met wattenstaafjes. Een grote fout! Een deel van het oorsmeer in je gehoorgang kun je verwijderen met een wattenstaafje, maar een nog groter deel duw je onbewust juist verder je oor in. Dit oorsmeer kan zich gaan ophopen in je gehoorgang, waardoor er een grote oorprop ontstaat. Ook deze oorprop kan voor vervelende gehoorproblemen zorgen. Daarnaast kan je ook je trommelvlies of gehoorgang ernstig beschadigen. Lees in dit artikel hoe je je oren dan wel moet reinigen.

3. De muziek uit je oortjes is te luid

Niet alleen op een festival of concert worden je oren blootgesteld aan harde geluiden. Ook als je regelmatig muziek luistert met oortjes in je oren, is de kans groot dat je oren blootgesteld worden aan te harde muziek.

Oortjes zitten direct in je gehoorgang. Daarom is het geluid van oortjes veel harder en schadelijker dan het geluid van een hoofdtelefoon, die je op je hoofd draagt. Je kunt best oortjes dragen als je muziek wil luisteren, maar dan mag je het geluid niet te hard zetten. Wil je je muziek wel lekker hard zetten, dan kun je beter een hoofdtelefoon kopen. Neem je een hoofdtelefoon met volumebegrenzing, dan weet je zeker dat je je gehoor niet kunt beschadigen tijdens het luisteren van jouw favoriete muziek.

4. Je gunt je oren geen rust

Het is belangrijk om je oren regelmatig te laten rusten, zeker als je oren langere tijd blootgesteld zijn aan harde muziek of andere harde geluiden. Ben je bijvoorbeeld naar een festival geweest op zaterdag? Geef je oren op zondag dan wat rust. Dat doe je door een rustig dagje in te plannen (zonder harde geluiden!) en oordopjes te dragen. En werk je in een luidruchtige werkomgeving, zoals een fabriek? Draag dan in het weekend oordopjes om je oren wat rust te gunnen na al die harde geluiden tijdens je werkweek.

5. Je negeert de piep in je oren

Hoor je een piep in je oren, bijvoorbeeld na een avondje uit of na het bezoeken van een concert? Dan geeft je lichaam in feite een waarschuwing af. Een piep in je oren is het eerste teken van tinnitus of gehoorbeschadiging. Je mag dit piepende geluid dan ook zeker niet negeren, ook niet als de piep uiteindelijk weer verdwijnt.

Blijf je de piep in je oren continu horen? Ga dan snel naar de dokter en laat jouw klacht onderzoeken. Hoor je de piep in je oren na een tijdje niet meer? Neem de waarschuwing van je lichaam dan alsnog serieus. Dat doe je door de volgende keer, bijvoorbeeld tijdens je volgende avondje uit, maatregelen te nemen om je gehoor te beschermen. Neem oordopjes mee en las geluidspauzes in, zodat je oren even tot rust kunnen komen van al die harde muziek.

Door @nick

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…