Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 tips om beter te slapen

Camille
3 min read

Heb jij moeite om in slaap te komen, word je ’s nachts steeds wakker of slaap je zo licht dat je altijd moe uit bed rolt? Lees dan in dit artikel welke vijf tips je kunt raadplegen om je slaap te verbeteren en je bent niet meer moe, maar voelt je heerlijk energiek.

Tip 1: stop op tijd met werken

Het is belangrijk om je hersenen te laten ontspannen voor je gaat slapen, zodat de hersenen sneller in slaapstand kunnen komen. Om de hersenen te laten ontspannen, stop je minimaal een uur voor je naar bed gaat met werken. Je hersenen krijgen hierdoor rust en ontspanning, waardoor je sneller in slaap kunt komen als je naar bed gaat.

Tip 2: leg je smartphone en/of tablet op tijd weg

Stop je met werken, maar blijf je wel de hele avond met je smartphone en/of tablet zitten? Dan krijgen je hersenen alsnog geen rust en ontspanning. Leg de apparaten weg en geef je hersenen de mogelijkheid om melatonine, het noodzakelijke slaaphormoon, te kunnen aanmaken. Kun je je telefoon echt niet missen? Zet het scherm dan op donker, zodanig dat de aanmaak van melatonine niet afgeremd wordt. Tekort aan melatonine? Kies dan voor een sublinguale smelttablet als natuurlijke aanvulling.

Tip 3: lukt het niet om in slaap te komen? Ga dan uit bed

Lig je een kwartier of twintig minuten in bed en slaap je nog steeds niet? Dan kun je beter weer uit bed gaan tot je echt moe bent. Ga liever niet achter je computer, telefoon of tablet zitten, maar ruim het huis op of lees een boek en probeer even later nog een keer in slaap te komen.

Tip 4: zorg dat je slaapkamer echt een slaapkamer is

Het is belangrijk dat je slaapkamer er echt is om te slapen. Je kijkt er geen televisie, je moet er niet werken en je moet er eigenlijk ook niet lezen, want het is een kamer waar je alleen slaapt. Als de slaapkamer echt een slaapkamer is, slaap je er beter.

Tip 5: ontspan!

Lig je in bed en ben je bang dat je niet in slaap kunt komen, dan zal het wellicht ook niet lukken. Probeer te ontspannen en je lichaam en hersenen tot rust te laten komen,  zo zal je uiteindelijk gemakkelijker in slaap vallen.

Denk bijvoorbeeld aan die leuke vakantie die je gehad hebt, aan wat je dit weekend gaat doen of aan andere dingen waar je ontspannen van wordt. Geen zo’n sterke fantasie? Beluister dan eens wat ASMR. Op YouTube vind je tal van ASMR video’s met rustgevende geluiden en beelden die je een fijn, ontspannen gevoel kunnen geven en uiteindelijk ook in slaap kunnen doen vallen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…