Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

7 handige tips om muggen te bestrijden

Camille
4 min read

Muggen kunnen heel vervelend zijn. Vooral in de zomer kan je er vaak last van hebben.  Naast een jeukend bultje, verspreiden sommige muggen ook ernstige ziektes. Wil jij voorkomen dat je deze zomer onder de muggenbulten komt te zitten en iedere nacht wakker ligt door dat vervelende gezoem? Lees dan in dit artikel welke acht tips je kunt gebruiken om muggen te bestrijden.

1: Muggenlamp

Een muggenlamp wordt ook wel een vliegenlamp of insectenlamp genoemd en is een eenvoudige lamp die insecten aantrekt en elektrocuteert. De muggenlamp is ontworpen om binnenshuis te gebruiken. Je kan het eventueel ook buiten gebruiken bij droog weer.

2: DEET

DEET is een antimuggenmiddel dat je op je huid smeert om muggen af te weren. Producten met DEET zijn onder andere als lotions, sticks, verstuivers en sprays beschikbaar. De optimale concentratie voor DEET ligt tussen 20 en 50%. Hoe hoger de concentratie, des te langer de werkingsduur. Bij een concentratie van minimaal 30 % geven DEET-producten twee tot vijf uur bescherming. Producten met een DEET-concentratie van 40 – 50 % zijn maximaal 10 uur effectief. Een hogere concentratie levert geen extra bescherming op en kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

3: Muskietennet

Een klamboe of muskietennet is een fijn net dat bedoeld is om boven en rond je bed te hangen om insecten op afstand te houden. Het wordt vooral gebruikt in de tropen, maar is de afgelopen jaren ook steeds meer bij ons terug te vinden. Stop de randen van het muskietennet onder de matras en maak het net in de hoogte vast aan de 4 hoeken van het bed of hang het met een touw aan vier punten op. Het net moet geregeld gecontroleerd worden op gaten.

4. Horren

Wil je helemaal voorkomen dat muggen binnen komen? Plaats dan horren. Ze laten lucht door waardoor je je huis kan verluchten, maar houden muggen en andere insecten op afstand. Koop bij voorkeur stevig, fijnmazige en goed aansluitende horren.

5: Insecticide

Insecticide, een middeltje dat je vaak in antimuggensprays vindt, werkt ook goed tegen muggen. Je spuit een beetje insecticide in de richting van de mug en het beestje is meteen dood. Omdat muggen gif ook giftig voor ons kan zijn, kan je het maar beter niet binnenshuis gebruiken.

6: Blijf binnen

Blijf binnen op momenten dat muggen liever buiten zijn.  Muggen komen tevoorschijn bij de schemering, 's nachts en bij zonsopgang. Als je toch naar buiten moet, draag dan meerdere lagen kledij om je huid te beschermen.

6: Lange kledij

Tot slot kun je muggen tegenhouden door bepaalde kledingstukken te dragen. Draag licht gekleurde kleding die zoveel mogelijk je armen en benen bedekt.  Je huid bedekken is de beste manier om niet gebeten te worden. Vermijd daarnaast het dragen van zware, donkere kleding. Muggen houden van warme lichamen, koel blijven is dus een effectieve manier om muggenbeten te vermijden. Ze schijnen ook het meest aangetrokken te zijn door zwart, blauw en rood. Doe daarnaast ook geen parfum aan als je naar buiten gaat. Muggen worden aangetrokken tot zweet, maar parfum zal dit nog meer doen.

Wat doen tegen muggenbeten?

Indien je toch gestoken bent door een mug, kan je enkel de symptomen verzachten. Dit kan je o.a. doen door muggenzalf op de beten te smeren. Dit koelt, verlicht en doet de huid minder jeuken. Door de jeuk gaan mensen aan muggenbulten krabben, en door het krabben zwelt de muggenbult op en wordt de jeuk nóg erger. Als je dit niet doet, zal deze binnen enkele dagen verdwijnen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…