Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De gevolgen van een insectenbeet

Camille
3 min read

Iedereen is wel eens gestoken door een vervelende insect. Als je gestoken bent, duurt het vaak niet lang voor je de symptomen ervan gaat merken. Hieronder alvast een lijst van de mogelijke gevolgen van een insectenbeet:

Gevolg #1: jeuk

De meeste mensen die door een insect worden gestoken, krijgen meteen te maken met jeuk op de plek waar ze gestoken zijn. Bij een wespensteek is de jeuk iets minder aanwezig en voel je meer pijn. Bij een muggensteek gaat de plek van de steek meteen jeuken. Krab je op de plek van de steek, dan wordt de jeuk vaak alleen maar erger en kan de beet bovendien pijn gaan doen.

Gevolg #2: pijn

Je krijgt voornamelijk pijn als je gestoken bent door een wesp of als je te veel hebt gekrabd aan een muggenbeet, waardoor de huid geïrriteerd is. De pijn is niet stekend of branderig, maar wel continu aanwezig.

Gevolg #3: zwelling

Meestal is een insectensteek eenvoudig te herkennen aan de plaatselijke zwelling op de plek waar je gestoken bent. Vaak is de zwelling in het begin iets erger, waarna het bultje steeds kleiner wordt.

Gevolg #4: rode vlek op de huid

Naast een zwelling, heb je ook vaak een rode plek op de huid. Deze plek kan enkel op de plek van de zwelling zitten, maar ook op de huid om de zwelling heen voorkomen. Hoe meer je aan de bult krabt, hoe erger de rode plek wordt.

Gevolg #5: een allergische reactie

Tot slot kun je ook een allergische reactie krijgen door een insectenbeet. Zo kan de bult ontsteken, maar is het ook mogelijk dat je duizelig wordt, koorts krijgt of andere vervelende klachten ervaart. Een allergische reactie is niet afhankelijk van de dosis en kan reeds optreden na één steek. Een tijdsinterval van minder dan twee maanden tussen twee steken kan een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van een allergische reactie op bijen of wespengif. Wanneer een pijnlijke zwelling ontstaat van meer dan 10 cm, en de symptomen meer dan 12 uur aanhouden, bestaat het risico dat bij de volgende steek een ernstigere allergische reactie optreedt. Raadpleeg hiervoor het best je arts.

Enkele tips voor wie gevoelig is voor insecten

1. Bruuske bewegingen

Vermijd bruuske bewegingen wanneer er een wesp op je zit of bij je in de buurt is. Sla zeker nooit een insect dood dat op je lichaam zit, maar schiet het eventueel met een vinger weg.

2. Zweet

Vermijd te zweten. Zweet trekt bijen en wespen aan.

3. Geen deo

Vermijd deodorant, aftershave of zonnecrème. Insecten komen hier ook op af.

4. Blootsvoet

Loop niet blootvoets door het gras of op een grasveld. Bijen zijn verzot op de bloempjes van klavers en madeliefjes, en wespen kunnen bovendien ook een nest in de grond hebben.

5. Draag geen zwarte kleren

Probeer zo min mogelijk felgekleurde of zwarte kleren te dragen. Wit, groen en lichtbruin zijn het minst aantrekkelijk voor insecten.

Klik hier voor meer tips »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…