scrollTop top

9 op 10 Vlamingen bezit fiets, 1 op 3 fietst dagelijks

9 op 10 Vlamingen bezit fiets, 1 op 3 fietst dagelijks

Eén op drie Vlamingen fietst dagelijks. 9 op 10 heeft toegang tot een fiets of deelfiets. Het onderzoekscentrum Fietsberaad Vlaanderen bepaalde die cijfers aan de hand van een voor Vlaanderen representatief onderzoekspanel van meer dan 1000 Vlamingen.

Recreatief én dagelijks gebruik

We nemen de fiets omdat het snel en gezond is, en milieuvriendelijk. Zeker voor dagelijkse verplaatsingen: 'De Vlaming was al lang een fervent recreatief fietser, maar herontdekt de fiets nu ook voor dagelijkse verplaatsingen. Naar school, naar het werk: het kan allemaal met de fiets en vaak ben je sneller dan met de wagen’, aldus Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit.

Stadsfiets het populairst

Gemiddeld zijn er 2,3 fietsen per gezin. De stadsfiets is het populairst: 86% van fietsers fietst met een stadsfiets, waarvan 1 op 6 elektrisch. De bakfiets komt dan weer het minste voor (3% van de fietsers, waarvan 1 op 3 elektrisch).

Er wordt ook steeds vaker gebruik gemaakt van deelfietsen, vooral in de steden.

Vlaanderen kan nog fietsvriendelijker

Over het algemeen zijn fietsers tevreden over de infrastructuur, kwaliteit en breedte van de zogenaamde fietssnelwegen. Fietspaden scoren minder goed: daar is kwaliteit en comfort ver zoek.

70% geeft dan ook aan dat de fietskwaliteit in stads- en dorpskernen moet verbeteren. 'Als Vlamingen moeten kiezen tussen een parkeerplaats voor een auto of een breder fietspad, dan kiest de meerderheid voor een breder fietspad. Dat is zelfs zo voor één derde van wie nooit fietst', verduidelijkt Jan Vermeulen, Voorzitter van Fietsberaad Vlaanderen.

Zelf zin gekregen om vaker te fietsen? Ontdek hier onze 6 redenen om te fietsen!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  239.413.982
 • Aantal
  doden
  4.881.023
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  1.276.221
 • Aantal
  doden
  25.732

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!