Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

6 redenen om te fietsen

Olivier
4 min read

Bewegen is gezond. Het wordt aangeraden om zo’n half uurtje per dag in beweging te zijn. Genoeg beweging houdt hart- en bloedvaten in conditie en verlaagt de bloeddruk. Dat maakt de kans op hart- en vaatziekten en een beroerte kleiner.

Bewegen geeft bovendien een energiek en gezond gevoel. Veel mensen doen dit al zonder erbij na te denken. Fietsen kan bijvoorbeeld heel uiteenlopende redenen hebben. Dit kan variëren van een fietsrit naar je werk tot boodschappen doen of gewoon voor je plezier. Door lichaamsbeweging verdwijnen zorgen en spanningen naar de achtergrond. Mensen die genoeg bewegen, slapen beter en staan in de ochtend fitter op.

Hieronder 6 redenen waarom fietsen zo goed voor je is:

1.Gezond

Fietsen is gezond. Om vooruit te komen op de fiets, moet je je inspannen. Het is een cardio workout waardoor je je algemene uithoudingsvermogen gaat trainen. Daarnaast is fietsen een laagdrempelige manier om te bewegen en kost het je minder inspanning dan bijvoorbeeld hardlopen, waardoor je het langer kunt volhouden. De kans op blessures bij fietsen is heel klein, deze sport is weinig belastend voor de gewrichten.

2. Goed voor je bloedvaten

Regelmatig fietsen verbetert de samenstelling van het bloed en de doorstroming ervan. Het zorgt voor de juiste flexibiliteit van de bloedvaten en de toestand van de vaatwanden. Door beweging (zoals fietsen) worden afvalstoffen beter afgevoerd, hierdoor neemt de kans op dichtslibbende vaten duidelijk af, en verminder je de kans op een verhoogde cholesterol. Dit alles kan eenvoudig aangepakt worden door niet te roken, voldoende te bewegen en aandacht te hebben voor een gezonde voeding.

Kleine aanpassingen in je dagelijkse levensstijl die een wereld van verschil zullen maken voor je gezondheid en de kans op verhoogde cholesterol. Studies wezen uit dat plantensterolen die van nature voortkomen in plantaardige oliën de cholesterol gevoelig doen dalen mits dagelijkse inname. Becel ProActiv is rijk aan plantensterolen, met 4 tot 5 besmeerde boterhammen heb je zo de benodigde 1.5 tot 2.5 g plantensterolen opgenomen.

3. Vetverbranding

Door te fietsen geef je je stofwisseling een boost waardoor je extra calorieën kunt verbranden. Wist je dat je met 10 minuten fietsen ongeveer 97 calorieën verbrandt? Lichaamsvet kan je vergelijken met een levend orgaan dat slechte stoffen produceert en daardoor de hormoonhuishouding verstoort. Diabetes en hart-en vaatziekten kunnen de gevolgen zijn van te veel vet op de verkeerde plaats. Een half uur fietsen per dag kan al voldoende zijn om de vetverbranding op gang te houden.

4. Krachttraining

Als je snel fietst, dan gebruik je je bilspieren en je boven-en onderbenen intensief. Wanneer je dit met korte tussenpozen doet, dan bouw je ook sterkere spieren op. Tegen een helling of heuvel fietsen werkt eveneens net zo bevorderlijk voor je spieropbouw.

5. Vermindert stress

We lijden vaak aan stress. Bepaalde situaties op je werk, in je studie… zorgen ervoor dat we er vaak niet aan ontkomen. Fietsen kan je hierbij helpen om de stress te vermijden. Chronische stress zorgt ervoor dat je lichaam hormonen aanmaakt zoals adrenaline en cortisol. Op korte termijn is dit niet erg. Maar chronische stress kan op lange termijn leiden tot ontstekingsreacties in de bloedvaten.

Daarnaast is langdurige stress ook slecht voor je hersenen. Regelmatig actief bewegen helpt je lichaam en geest om goed te ontspannen.

6. Mentaal

Bewegen heeft een gunstige uitwerking op de gemoedstoestand. Het kan bijdragen aan zowel jouw lichamelijke als geestelijke gezondheid. Bij fietsen is dit ook zo. Fietsen geeft je juist meer energie en zorgt voor een euforisch gevoel. Dat is goed voor je lichaam, maar ook voor je mentale gezondheid.

Je cholesterol verlagen? Klik hier voor meer info!

http://www.becelproactiv.be

 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…