Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom sporten 55-plussers minder?

Camille
3 min read

Naarmate we ouder worden, bewegen we wat minder. Uit onderzoek is gebleken dat de lichamelijke achteruitgang als gevolg van veroudering twee keer zo hoog is bij zittende mensen dan bij 55-plussers die nog actief zijn. Wat is het nu hét belang van meer bewegen op latere leeftijd?

1.Weinig energie

Naarmate je ouder  wordt, daalt het energiepeil en kan de conditie hieronder lijden.  Fysieke activiteiten waaronder sport  kunnen wat meer moeite kosten. Dat is niet zo vreemd, want vanaf het 40ste levensjaar wordt het uithoudingsvermogen met ongeveer 9% per 10 jaar verminderd, na het 70ste levensjaar is dit zelfs 20%.

Door dagelijks voldoende te bewegen houd je je conditie scherp  en stijgt zeer zeker ook je energiepeil. 

2. Verschillende kwaaltjes

Als je ouder wordt, is de kans groot dat je te maken krijgt met vervelende ouderdomskwaaltjes. Sommige van deze kwaaltjes belemmeren je helemaal niet in je dagelijkse bezigheden, maar sommige zorgen ervoor dat je minder gaat bewegen.

Naarmate we ouder worden neemt de botdichtheid af, dit is een onvermijdelijk proces. Een goed en herkenbaar voorbeeld hiervan is botontkalking, ook wel osteoporose genoemd. Met bewegen wordt dit proces vertraagd, dit scheelt botbreuken bij een val. De hoeveelheid spiermassa neemt ook af als je ouder wordt. Dit heeft minder spierkracht tot gevolg. Aangezien de spieren de verbrandingsmotor van het lichaam zijn, heeft een afname van de spiermassa tot gevolg dat de verbranding vermindert. Als het voedingspatroon niet wordt aangepast zal dit leiden tot een toename van het gewicht.

70% van de 45 plussers lijden aan verhoogde cholesterol.  3 op de 4 is zich daar ook niet van bewust.  Door voldoende te bewegen,  niet te roken en aandacht te hebben voor gezonde voeding, kan dit aangepakt worden.  Studies tonen aan dat plantensterolen die van nature voortkomen in plantaardige oliën de cholesterol gevoelig verlagen. Becel ProAktiv is rijk aan plantensterolen, door elke dag 4 à 5 boterhammen te smeren voldoe je aan die behoefte.

Het is tevens belangrijk dat je blijft bewegen om je lenig en soepel te houden. Dit is niet alleen van belang voor je gezondheid, maar ook in het dagelijks leven. Denk maar aan sokken of schoenen aantrekken.

3. Gebrek aan motivatie

Ouderen hebben vaak gebrek aan motivatie om te bewegen. Ze denken vaak dat ze daarvoor ‘te oud’ zijn.

Maar door te bewegen wordt het risico op chronische aandoeningen verminderd. Voldoende bewegen heeft aantoonbare positieve effecten op een hoge bloeddruk, overgewicht, een verhoogde cholesterol of een verhoogde bloedsuikerspiegel.  Zet daarom snel die eerste stap, vaak de moeilijkste!

Je cholesterol verlagen? Klik hier voor meer info!

http://www.becelproactiv.be

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…