Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waar moet een gezond ontbijt aan voldoen?

Camille
4 min read

Het ontbijt is het moment om je spijsvertering wakker te schudden na een lange nacht. Het vult de energiereserves die ’s nachts verbruikt werden en helpt om je dag succesvol te beginnen. Voor mensen die het ontbijt regelmatig overslaan geldt een vier keer grotere kans om dik te worden. Maar waaruit bestaat een gezond ontbijt en wat heeft ons lichaam nodig om de dag goed te starten?

Een evenwichtig ontbijt moet 25% van je totale dagenergie leveren, waarbij koolhydraten het grootste gedeelte van de energie aanbrengen. Een gezond ontbijt is rijk aan meervoudige koolhydraten en arm aan verzadigd vet. Daarnaast moet er bij het ontbijt steeds voldoende aandacht zijn voor voedingsvezels, vitaminen, mineralen en water.

Water

In de ochtend voldoende drinken is noodzakelijk voor de rehydratatie van het lichaam. Het wordt aanbevolen om zo’n 1,5 liter water per dag te drinken. Om deze behoefte te bereiken is het belangrijk om reeds vanaf het ontbijt al water te drinken.

Vezelrijk ontbijt

Graanproducten zijn een bron van energie en zijn door hun aanbreng van meervoudige koolhydraten, vitaminen, mineralen en voedingsvezels noodzakelijk in elk ontbijt.

Het Voedingscentrum adviseert om met minimaal één volkoren product te beginnen, zoals een bruine boterham of magere yoghurt met muesli aangezien deze sneller een verzadigingsgevoel geven waardoor je minder snel honger krijgt. Aan de kleur valt te zien dat een witte boterham veel minder vezels bevat en dus een stuk minder effectief is als ontbijt.

Fruit

Kies ’s morgens ook voor een stuk fruit. Daarin zitten heel wat vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Omwille van hun verscheidenheid aan voedingsstoffen is variatie tussen de verschillende soorten fruit belangrijk. Kies ook steeds voor seizoensfruit, ze zijn goedkoper, hebben meer smaak en zijn milieuvriendelijker. Je kan fruit in verschillende vormen eten: vers, verwerkt, geperst, in een yoghurt… Kies hierbij voor een volledig stuk fruit. Dat geeft onder andere een groter verzadigd gevoel dan een glas fruitsap en bevat meer voedingsvezels en vitaminen.

Smeervetten

Vetten zijn belangrijk als energiebron en om voldoende essentiële vetzuren en vetoplosbare vitaminen aan te brengen. Maar matig de hoeveelheid vet inname en geef de voorkeur aan vetten rijk aan onverzadigde vetzuren. Becel  ProActiv voor op het brood bevat plantensterolen die van nature in plantaardige oliën voorkomen.  Het is wetenschappelijk bewezen dat plantensterolen het cholesterolgehalte verlaagt door actief de opname van cholesterol in het bloed af te remmen.

Voorkom dat je tussendoor gaat snacken

In veel diëten raadt men je aan om de dag te beginnen met een crackertje of een andere vorm van een licht ontbijt. Dit is echter sterk af te raden! Door licht te ontbijten komt je spijsvertering niet direct volledig op gang en wordt de kans groter dat je gedurende de dag tussendoortjes neemt. Zorg er daarom voor dat je het ontbijt ziet als een mogelijkheid om snacken te voorkomen, in plaats van een kans om calorieën te besparen.

Mocht je in de ochtend weinig trek hebben, dan kun je de dag beginnen met een vezelrijk type fruit. Denk bijvoorbeeld aan een banaan of een appel. Op het moment dat je meer trek begint te krijgen kun je alsnog een vezelrijk ontbijt nemen. Vermijd tussendoortjes!

Je cholesterol verlagen? Klik hier voor meer info!

http://www.becelproactiv.be

 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…