Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Afvallen: hoe begin ik ermee?

Bram
4 min read

Misschien wel het moeilijkste van afvallen is het beginnen met afvallen. Wellicht ben je al enige tijd ontevreden over je gewicht, maar vind je het gewoon moeilijk om de knoop door te hakken en te beginnen met de strijd tegen de overtollige kilo’s. Heb jij ook moeite met het beginnen met afvallen? Lees dan het stappenplan in dit artikel om te beginnen met afvallen

Zo lees je in dit artikel drie stappen die je in ieder geval moet volgen voor je start met afvallen. De laatste twee stappen in het artikel dien je te volgen tijdens het afvallen, voor het beste resultaat.

Stap 1: bedenk waarom je af wil vallen

Iedereen heeft zo zijn eigen reden om te beginnen met afvallen. Sommige mensen starten met afvallen om zich lekkerder in hun vel te voelen, terwijl andere mensen een gezonder leven willen leiden. Bedenk waarom jij wil beginnen met afvallen en schrijf dit op. Pas als je weet waarom je wil beginnen met afvallen, kun je namelijk op effectieve wijze beginnen met afvallen

Stap 2: bedenk hoe je af wil vallen

Dit klinkt misschien logisch, maar de tweede stap van het beginnen met afvallen wordt vaak overgeslagen. Zo bedenken veel mensen wel waarom ze af willen vallen, maar slaan ze de tweede stap over door meteen te beginnen met minder eten en meer bewegen. Dit is echter niet verstandig, omdat ieder doel om af te vallen (zie stap 1) een andere manier van afvallen nodig heeft. Wil je bijvoorbeeld gezonder leven, dan is het zaak om je conditie te verbeteren. Het verbeteren van je conditie wordt op andere wijze gedaan dan het bestrijden van een buikje, dus hier dien je zeker goed over na te denken voor je start. 

Stap 3: maak een plan om af te vallen

Stap 3 is eigenlijk het logische gevolg van stap 1 en 2. Als je weet waarom je af wil vallen en hoe je dit wil doen, kun je namelijk een gericht stappenplan maken om daadwerkelijk te starten met afvallen. Het maken van een plan doe je door in ieder geval de volgende zaken duidelijk voor jezelf op te schrijven:

  1. Wat zijn mijn doelen en waarom?
  2. Hoe ga ik deze doelen bereiken? Met welke activiteiten en hoe vaak?
  3. Welk eetschema ga ik volgen? En welk sportschema?
  4. Ga ik alleen afvallen, of ga ik dit samen met iemand anders doen?
  5. Et cetera

Pas als je dit plan duidelijk voor jezelf hebt opgeschreven, kun je starten met afvallen. Zie jezelf dus eigenlijk als een soort personal trainer voor jezelf en start pas met afvallen als je precies weet wat je gaat doen en waarom. 

Stap 4: beginnen met afvallen

Pas bij stap 4 begin je met het uitvoeren van jouw eerder opgestelde plan. Nu is het dus tijd om echt af te vallen.

Stap 5: monitor je resultaten regelmatig

Je weet pas wat je afvalt als je regelmatig weegt hoeveel kilo’s je al kwijt bent. Doe dit bijvoorbeeld één keer in de week in de ochtend en schrijf alle gewichten die je weegt op. Zo zie je duidelijk een lijn in jouw afvalproces en weet je wat je goed doet en wat niet. 

Bij het monitoren van je resultaten kun je bovendien ook wat verder gaan door niet alleen jouw gewicht te noteren, maar ook te noteren hoe je je voelt. Ging het traplopen beter? Dan schrijf je dit op. Heb je vandaag lekker gesport en heb je het idee dat je conditie flink is verbeterd? Dan schrijf je dit ook op. Op deze manier wordt jouw motivatie om af te vallen steeds een beetje groter, omdat je resultaat ziet van je inspanningen. En als je motivatie groter wordt, is de kans dat je afvalt automatisch ook groter.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…