Een menselijk lichaam heeft dagelijks een bepaalde hoeveelheid natuurlijke suiker nodig. Toch zijn veel mensen zich er niet van bewust in welke producten er eigenlijk allemaal toegevoegde suikers verborgen zitten. Het gaat van vruchtensappen, yoghurt, ketchup, bouillonblokjes, crackers, sauzen, soepen, ijsthee tot en met kant- en klare maaltijden. Als je op dieet bent of je bent diabetes patiënt is het dus bijna onmogelijk om suiker 100% te vermijden. Toch is er helemaal niets mis om een dagelijkse portie suiker te eten. Het probleem is dat onze maatschappij over het algemeen steeds meer toegevoegde suikers consumeert.
Wat is het verschil tussen toegevoegde suikers en natuurlijke suikers?
Veel voedingsbedrijven voegen boven de natuurlijke suikers die voorkomen in fruit, groenten en melkproducten extra suikers toe. Dit noemt men toegevoegde suikers. Natuurlijke suikers zijn de suikers die het product van nature bevat bijvoorbeeld een appel bevat van nature fructose. Suikers worden toegevoegd om de houdbaarheid van een product te verlengen. Tevens wordt er wel eens beweerd dat suiker verslavend is.
Net om bovenstaande redenen zochten wij extra informatie op rond alternatieven voor suiker. Een eerste stap die je zelf kan nemen is kiezen voor een alternatieve zoetstof. Je kunt bijvoorbeeld voedingsmiddelen kopen waarvan de toegevoegde suikers zijn weggelaten en vervangen door een zoetstof. Je kunt ook zelf aan de slag gaan en koken met alternatieve zoetstoffen in de plaats van suiker.
Wat is de glycemische index?
Het is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten worden verteerd en hoe snel glucose in het bloed wordt opgenomen. Als het lager is dan 55 heeft het relatief weinig effectief maar als het meer dan 70 is dan is het ongezond.
Populaire zoetstoffen en wat is het verschil?
1. Stevia
Op nummer 1 zetten we de zoetstof stevia. Deze zoetstof heeft alleen maar voordelen en is heel populair. De bladeren van de steviaplant zijn een bron van zoetstoffen. Die zoetstoffen worden via een extractie uit het blad gehaald. Stevia is nog niet lang gekend in Europa maar in Brazillië en Paraguay gebruiken ze het al eeuwen.
Enkele voordelen en toepassingen met de zoetstof stevia:
- Bevat geen calorieën
- Glycemische index 0
- 200 tot 300 keer zoeter dan suiker
- Niet agressief voor de tanden
- Geschikt om te koken en te bakken
- Wordt gebruikt in: ijsjes, frisdrank, chocolade, sauzen, snoep, jam,…
- Stevia geeft je ook minder trek in zoet
- Nasmaak: soms bitter of dropachtig
2. Palmsuiker
Palmsuiker wordt ook vaak gebruikt als vervangingsmiddel van suiker. Palmsuiker wordt gemaakt van het sap van bepaalde palmboomsoorten. Om het zoete sap uit de palm te halen snijden ze een schijf van de bloeistengel van de boom af. Zo loopt het sap uit de palm. Deze vloeistof wordt daarna gekookt. Hoe langer het kookt, hoe harder de suiker en hoe donkerder de kleur. De smaak van licht palmsuiker neigt meer naar de smaak van ‘gewone’ suiker en de meer donkere variant heeft een karamelachtige smaak en neigt naar basterdsuiker.
Nog enkele specifieke kenmerken:
- Ongeraffineerd
- Lage glycemische index van +- 30-35
- Minder zoet dan gewone suiker
- Zelfde structuur als suiker
- Bevat nog alle vezels, vitaminen en mineralen
3. Kokosbloemsuiker
Deze zoetstof wordt gemaakt van de nectar van biologische kokosbloesem. De zoetstof wordt op een duurzame manier uit de boom gehaald. De nectar van de kokosbloesem wordt afgetapt zodat de bloesem zelf niet verloren gaat en aan de boom nog steeds kokosnoten kunnen groeien. Nadat de nectar is opgevangen wordt het ingedikt tot een karamelachtige substantie. Daarna wordt de suiker afgekoeld, uitgehard, gedroogd en fijngemalen.
Nog enkele specifieke kenmerken:
- Onbewerkt en dus een natuurlijke zoetstof
- Geen verhitting
- Rijk aan magnesium, kalium, ijzer en zink
- Rijk aan vitamines; B1,B2,…
- Glycemische index +- 35
- Bevat nog alle vezels, vitaminen en mineralen
4. Agavesiroop
Agavesiroop is afkomstig van de agave-plant, dit is een soort cactus. Als de plant 7 tot 10 jaar oud is worden alle bladeren ervan afgesneden en blijft er nog één grote kern over die lijkt op een ananas. In de kern zit agavenectar met vitaminen en mineralen. Om de zoetstof eruit te halen wordt de kern verhit op een lage temperatuur.
Nog enkele specifieke kenmerken:
- Bestaat voor groot deel uit fructose
- Zoeter dan gewone suiker
- Glycemische index 35
- Smaak en kleur neigen naar honing
5. Ahornsiroop
De zoetstof ahornsiroop wordt gewonnen uit esdoornbomen. Dit wordt op een natuurlijke wijze gewonnen. Men boort een gat in de esdoorn. Uit dat gat komt er suikerachtige vloeistof. Deze vloeistof wordt opgevangen en daarna gekookt en gefilterd.
Nog enkele specifieke kenmerken:
- Geproduceerd in Canada en VS
- Wordt al veel gebruikt op pannenkoeken en wafels
- Natuurlijk zoetmiddel
Is een product zonder toegevoegde suikers gezonder? Op deze vraag kunnen we zeker en vast “ja” antwoorden. Zie je het niet zitten om zelf aan de slag te gaan met alternatieve zoetstoffen? Laat je dan verleiden door enkele producten met alternatieve zoetstoffen zoals Cavalier Chocolade verkrijgbaar met de zoetstof stevia of maltitol, yoghurt met stevia van het Delhaize huismerk, Céréal confituur met stevia, Just Ice Ice Crime met stevia… . Wil je nog meer weten over suiker en alternatieven voor suiker? Zoek dan eens de “That Sugar Film” op.