Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De voordelen van voedingsmiddelen met stevia

Camille
3 min read

Steeds meer mensen hechten belang aan een gezondere levensstijl. Helaas kampen steeds meer mensen ook met overgewicht of diabetes. Verschillende onderzoeken bevestigen deze negatieve trend. Aangezien de overheid het nalaat de consument degelijk te informeren nemen enkele voedingsbedrijven het voortouw om de consumenten meer en correct te gaan informeren en bewust te maken van wat hij eet. Een veel voorkomende vraag bijvoorbeeld is wat overconsumptie van suiker doet met je lichaam. En wat zijn nu de alternatieven voor suiker?

Alternatieven

Enkele innovatieve bedrijven zijn bewust met dit onderwerp bezig en proberen alternatieven te ontwikkelen of extra informatie aan te bieden aan de consument. Neem nu bijvoorbeeld voedingsmiddelen met stevia. Veel mensen zijn nog niet volledig vertrouwd met de zoetstof stevia. In het verleden was er vaak onduidelijkheid over de veiligheid en smaak van de zoetstof.

Stevia

Eerst en vooral is de zoetstof stevia 200 tot 300 keer zoeter dan suiker. Dit betekent dat er slechts een kleinere hoeveelheid van nodig is om te gebruiken in voedingsmiddelen in vergelijking met suiker.

Aangezien suiker ook een bulkproduct is, m.a.w. het geeft massa aan een product, dient deze massa ook ‘opgevangen/vervangen’ te worden. Bijvoorbeeld Cavalier, bekend om zijn “no sugars added chocolate” lost dit op door voedingsvezels toe te voegen aan de chocolade. Deze vezels geven volume ter vervanging van suiker. Studies tonen aan dat het grootste deel van de consumenten te weinig voedingsvezels opnemen. Je vraagt je waarschijnlijk af of voedingsvezels gezond zijn? Natuurlijk! Voedingsvezels zorgen voor een betere spijsvertering. Net om die reden heeft Cavalier de natuurlijke voedingsvezels dextrine, inuline en oligofructose aan hun chocolade toegevoegd.

Geen calorieën

Ten tweede bevatten de zoetstoffen uit stevia geen calorieën. Wie kan daar nu geen voorstander van zijn?

Vervolgens stellen we vast dat steeds meer consumenten begaan zijn met wat ze eten en kiezen voor een gezondere levensstijl. De consument is vaak onbewust verslaafd aan suiker omdat deze in een heel groot deel van de voedingsmiddelen is toegevoegd. Door suiker wordt in de hersenen dopamine, of ook wel eens het gelukshormoon genoemd, aangemaakt. Dit kan zorgen voor een gelukzalig gevoel en daardoor grijpen wij ook sneller terug naar zoetigheid. Helaas zijn er nadelen verbonden aan de overconsumptie van suiker. (overgewicht, tandbederf, chronische vermoeidheid, hogere bloeddruk enz.) De natuurlijke zoetstof stevia echter heeft helemaal geen nadelen. Deze zoetstof mag in Europa gebruikt worden sinds november 2011 en laat voedingsbedrijven toe steviolglycosiden of stevia-extracten te gebruiken in voedingsmiddelen en dranken. Steviolglycosiden zijn de eigenlijke zoetstoffen en deze worden geëxtraheerd uit de bladeren van de steviaplant.

4 jaar na de goedkeuring van deze wet is er al een ruim aanbod van producten met zoetstoffen uit stevia op de markt.

cavalier

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…