Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Stevia is een natuurlijk zoetje

Camille
4 min read

Stevia is een natuurlijke zoetstof die al eeuwenlang wordt gebruikt in landen zoals China, Japan, Paraquay en Brazilië.  Het wordt bijvoorbeeld toegevoegd in thee om deze te zoeten.

Natuurlijke zoetstof

Stevia is een intensieve zoetstof. Deze term slaat op het feit dat de zoetkracht veel hoger ligt dan die van gewone suiker, tevens bevat het geen calorieën. Je hebt er weinig van nodig om een zoete smaak te creëren omdat de zoetkracht wel tot 200- 300 keer krachtiger is dan gewone suiker. In november 2011 werd de Europese wetgeving goedgekeurd waardoor voedingsbedrijven steviolglycosiden/stevia-extracten mogen gebruiken in voedingsmiddelen en dranken.

Wat zijn die steviolglycosiden of die stevia-extracten?

De blaadjes van de steviaplant zijn een bron van zoetstoffen. Die zoetstoffen worden geëxtraheerd uit de bladeren van de steviaplant. Het is dus een natuurlijke zoetstof maar voedingsbedrijven moeten toch werken met extracties omdat stevia een Novel Food is. Dit betekent dat de European Food Safety Agency enkel nog maar 10 moleculen die we steviolglycosiden noemen, erkend heeft. De andere moleculen en delen van de plant worden nog onderzocht.

De zoetstof stevia heeft geen nadelen in vergelijking met suiker en andere zoetstoffen. Dit zijn 5 redenen waarom u voedingsmiddelen met de zoetstof stevia moet testen!

1. Stevia is tandvriendelijk

Stevia vormt geen voedingsbodem voor bacteriën in de mond. Zo veroorzaakt het ook geen tandbederf zoals gaatjes en tandplak. Stevia is dus tandvriendelijk!

2. Stevia is gezonder dan aspartaam

Stevia is een natuurlijke zoetstof die met gemak kan opbotsen tegen de nadelen van de kunstmatige geproduceerde zoetstof aspartaam. Aspartaam bestaat uit: fenylalanine 50%, asparaginezuur 40% en methylester 10%. De methylester van 10% in aspartaam wordt omgezet in methanol van zodra het in de maag terechtkomt. Deze stof kan niet volledig ontgift worden door de lever en ons lichaam kan die stof ook niet helemaal verwerken. Dit geeft als gevolg dat het zich opslaat in onze organen en vetweefsel. De methanol die overblijft uit de lever wordt geoxideerd tot formaldehyde of eerder bekend als “sterk water” en deze stof is absoluut niet gezond voor ons lichaam. De fenylalanine heeft ook grote nadelen bij overmatig gebruik kan het bijvoorbeeld leiden tot emotionele stoornissen en gedragsstoornissen. Wat we willen duidelijk maken is dat stevia een natuurlijk zoetstof is, en er zijn ook geen nadelen aan deze zoetstof verbonden.

3. Je kan bakken en koken met stevia!

Stevia is stabiel bij verhitting. Het is dus perfect mogelijk om een heerlijke chocomousse of cupcakes ermee te maken! Klik hier voor het recept van een heerlijke chocomousse.

4. Stevia is diabetesvriendelijk

Door het voedingspatroon en het daarbij behorende suikergehalte is de bloedsuikerspiegel steeds in beweging van de meeste consumenten. Pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel is net wat een diabetespatiënt moet vermijden. Een goed alternatief voor suiker is de zoetstof stevia. Diabetes patiënten kunnen dit alternatief gebruiken omdat steviolglycosiden helemaal geen invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.

5. De zoetstof stevia bevat geen calorieën!

We kunnen fier zeggen dat de zoetstof stevia helemaal geen calorieën bevat. Dit in tegenstelling tot suiker dat 4kcal/gram bevat en maltitol, lactitol die rond de 2,4kcal/gram bevatten.

Doe jezelf een plezier en probeer voedingsmiddelen met zoetstoffen uit stevia, want je doet er jezelf alleen maar voordeel bij en dit zonder in te boeten op smaak! Het past dus perfect in uw streven naar een gezonde(re) levensstijl.

cavalier

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…