Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Amper de helft van jouw vrienden vindt jou écht leuk

Anja
2 min read

Je kent het wel, je hebt een vriendengroep en jullie komen echt goed overeen. Nu blijkt echter uit onderzoek dat amper de helft van je vrienden jou echt leuk vindt. Voor iedereen komt dit als een grote verrassing!

Het onderzoek

De universiteit van Tel Aviv en het Massachusetts Institute of Technology vroegen aan 84 studenten om hun vrienden te beoordelen met een cijfer tussen 1 en 5. Een 1 is negatief en als je beoordeeld wordt met een 5, dan wordt je beschouwd als een echte goede vriend. Vanaf het cijfer 3 werd je beschouwd als ‘vriend’.

Wederzijdse vriendschap

 95% van de ondervraagden studenten dachten dat hun relatie met hun ‘vrienden’ van twee kanten kwam. Maar in nog geen 53% van de gevallen bleek de vriendschap ook daadwerkelijk wederzijds te zijn. Ze namen ook eerdere studies, uitgevoerd door universiteiten over de hele wereld, mee in hun resultaten. Uit deze onderzoeken kwam ook uit dat vriendschappen vaak niet wederzijds zijn.

Sociale klasse

Volgens één van de onderzoekers, Erez Shmueli, heeft dit allemaal te maken met status. We willen nu eenmaal liever bevriend zijn met personen met een hogere status. Als je bevriend bent met iemand uit dezelfde sociale klasse heb je meer kans op een wederzijdse vriendschap.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…