Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom vriendschap goed is voor je gezondheid!

Camille
3 min read

Kun jij je geen leven zonder jouw best friend indenken? Is zij er altijd voor je en brengt ze je altijd aan het lachen? Dat jullie onlosmakelijk verbonden met elkaar zijn staat wel vast, maar wist je dat jullie vriendschap ook goed is voor de gezondheid?

Steun

In tijden van succes steun bieden, is één ding. Maar echte vriendschap is wanneer je er voor elkaar bent tijdens de pieken, maar ook wanneer het even minder gaat. Echte vrienden zorgen dat je een betere versie van jezelf wilt zijn. Tijd doorbrengen met vrienden is leuk, maar het is ook nog eens goed voor je psychische en emotionele gezondheid. Benieuwd waarom? Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de connectie tussen vriendschap en gezondheid. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

1. Beweging

Vrienden zetten aan tot meer beweging. Recent onderzoek wijst uit dat de invloed van vrienden op jouw motivatie om te gaan sporten groter is dan wanneer jouw moeder of partner je aanspoort.

2. Relax

Vrienden ontstressen (gedeeltelijk) en helpen je ontspannen. “Een schouder om op uit te huilen”. Het klinkt cliché, maar het werkt echt. Onderzoek onder gepeste studenten wijst uit dat vriendschap een deel van de stress doet verminderen.

3. Dementie

Vrienden beschermen tegen dementie. Zweeds onderzoek wijst uit dat senioren van 75 jaar of ouder minder kans hebben op het ontwikkelen van dementie wanneer zij veel contact hebben met vrienden en familieleden. Dit zou komen doordat diepgaand contact de hersenen actief houden.

4. Hart – en vaatziekten

Vrienden verlagen de kans op hart- en vaatziekten. er werd reeds aangetoond dat geen social netwerk hebben, het risico op hart- en vaatziekten verdubbeld. Vrienden dragen bij aan een lage bloeddruk, wat weer goed is voor jouw hart.

5. Lachen

Niks is zo’n goede uitlaatklep voor stress als een goede lachbui met jouw vriendinnen. Dit alles komt door het stofje serotine. Deze wordt in het lichaam aangemaakt wanneer je lekker in je vel zit. Een goede reden om de eerstvolgende keer nog meer flauwe grappen te maken samen!

6. Kuddedier

Wie veel vrienden heeft, zou minder last van hart- en bloedproblemen en een beter immuunsysteem hebben. Waarom? Mensen zijn van nature ‘kuddedieren’ en hebbenanderen nodig om te overleven. Wanneer we ons met anderen verbonden voelen zijn we meer ontspannen, wat goed is voor de gezondheid.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…