Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De belangrijkste soorten massages en hun voordelen

Lore
5 min read

Voor velen is het pure luxe en verwennerij, voor anderen is het nodig om normaal te kunnen functioneren overdag: massages. Er zijn veel verschillende soorten massages, sommigen helpen je tot rust te komen, anderen helpen je van die lastige rugpijn af. Maar wat zijn nu de meest voorkomende massages? En waar zijn deze eigenlijk goed voor?

Zweedse massage

De Zweedse massage is één van de meest bekende massages in België en wordt ook wel de ‘klassieke’ massage genoemd. Bij een Zweede massage gebruikt de masseur zijn handen om bijvoorbeeld strijkende bewegingen over de huid te maken, bepaalde kneedtechnieken toe te passen of met ritmische slagen bepaalde gebieden te stimuleren. Het belangrijkste doel van de Zweede massage is ontspanning, maar ook je bloedcirculatie wordt gestimuleerd, gifstoffen worden afgevoerd en pijn van bijvoorbeeld vermoeide of gespannen spieren wordt verlicht.

Thaise massage

Ook de Thaise massage is een heel bekende massage en wordt al eeuwen uitgevoerd. Een Thaise massage is vrij stevig: terwijl je neerligt op een matje, bewerkt de masseur je 1 à 2 uur lang van kop tot teen met zijn handen, voeten, hielen, knieën, ellebogen en soms zelfs zijn volle gewicht. Een Thaise massage lijkt op het eerste zicht dan ook niet echt ontspannend, je kan tijdens de massage zelf soms zelfs wat pijn ervaren, maar het gevoel achteraf is vaak pure ontspanning. Je voelt je vaak ook flexibeler en ‘losser’, aangezien bepaalde blokkades, nog voor ze zich fysisch manifesteerden, tijdens de massage losgemaakt kunnen worden.

Stoelmassage

Stoelmassages duren meestal niet zo lang, maar hebben wel een fijn effect. Bij dit soort massage zit je op een speciale massagestoel. Je (boven)rug, nek, schouders, armen en hoofd worden gemasseerd om onder andere stress te verminderen. Eventuele blokkades die ontstaan zijn door een slechte houding worden behandeld, waardoor je minder pijn hebt wanneer je achteraf opnieuw achter je bureau zit. Een stoelmassage duurt ongeveer 20 minuten en wordt gegeven op de kledij zonder olie, vandaar dat ze soms ook binnen bedrijven georganiseerd worden om werknemers wat extra comfort te bieden.

Sportmassage

Dit soort massage wordt vooral uitgevoerd door gespecialiseerde sportmasseurs. Het doel is niet alleen spieren sneller te laten herstellen na blessures, maar ook blessures zoveel mogelijk te voorkomen. Een sportmassage kan ook helpen om sportprestaties te verbeteren omdat de spieren achteraf in betere conditie zijn.

Voetreflexologie

Deze Chinese voetmassage zou problemen met bepaalde lichaamsdelen, organen of klieren kunnen verhelpen. Voetreflexologie gaat ervan uit dat bepaalde zones van de voetzool verbonden zijn met andere delen van het lichaam. Door op bepaalde punten op de voet (reflexzones) een speciale druk uit te oefenen, kan op een orgaan, klier of lichaamsdeel ‘gewerkt’ worden. Naast ontspanning heeft een voetmassage vaak ook een pijnverlichtend effect, vermindert het bepaalde symptomen…

Kindermassage

Ook baby’s en kinderen kunnen genieten van een massage. Daarbij is het doel niet om de spieren te masseren, maar meer de huid. Door zachte druk op de huid uit te oefenen kan het kindje rustiger worden. Aanraking en contact met moeder of vader is erg goed voor een baby/kind en zorgt dan ook voor de productie van het zogenaamde gelukshormoon. Het kan ook helpen om pijn te verlichten wanneer een kindje ziek is.

Hot stone massage

Bij deze massage worden warme speciale stenen gebruikt om de spieren te ontspannen. De magnetische eigenschappen van de stenen zouden energiepunten in het lichaam activeren. Aan het eind van de massage worden de stenen op de ruggengraat geplaatst en kun je even rustig blijven liggen om helemaal tot rust te komen.

Zin gekregen in een massage?

Kriebelt het al meteen om een massage te boeken, maar heb je niet meteen budget vrij? Weet dan dat OZ een terugbetaling tot €25 per persoon per jaar voorziet voor wellness! Als OZ klant kan je bij een aantal partners ook aan voordeeltarief terecht. Zo wordt een massage ook voor jou haalbaar! Check hier hoeveel jij terugbetaald krijgt!

Is een massage minder je ding, maar wil je wel eens lekker relaxen? Ontdek met onze wellnesstest welk type wellnessbehandeling het best bij jou past!

Doe de test!

 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…