Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewezen: minder douchen is beter voor je

Anja
2 min read

Voor veel mensen is het normaal dat ze dagelijks douchen. Een bepaalde groep vindt het zelfs vanzelfsprekend dat ze zowel ’s morgens als ’s avonds een douche nemen. Zeker op warme dagen is de verleiding groot om lekker onder de douche te stappen om je op te frissen. Maar is zo vaak douchen eigenlijk wel gezond? Meerdere studies wijzen uit van niet.

Een te schoon lichaam is slecht voor de weerstand

Te vaak douchen is ronduit slecht voor je lichaam. Je haar dagelijks wassen zorgt ervoor dat je haar uitdroogt. Minder vaak naar de shampoofles grijpen zorgt ervoor dat je haren beter in staat zijn om vocht vast te houden.

Daarnaast heeft recent Amerikaans onderzoek aangetoond dat er op je huid bacteriën leven die ervoor kunnen zorgen dat ziekmakende bacteriën worden uitgeschakeld. Tenzij je je dagelijks grondig wast en er op die manier voor zorgt dat deze goede bacteriën worden weggespoeld.

Vervang de douche door een washandje

Hoewel het beslist niet nodig is om dagelijks te douchen vinden veel mensen het een onfris gevoel om ongewassen de deur uit te gaan. Je kunt kiezen voor de gulden middenweg: Vervang om de andere dag de douche door je met een washandje en een milde zeep te wassen. Zo heb je toch een fris gevoel. Bovendien bespaar je ook nog een  aanzienlijke hoeveelheid water als je voor deze methode kiest.

Uitzonderingen bevestigen de regel

Natuurlijk zijn er uitzonderingen en zijn er situaties waarin het wel degelijk verstandig is om dagelijks te douchen. Eén daarvan is bij voorbeeld mensen die in de gezondheidszorg werkzaam zijn. Zij komen regelmatig in aanraking met ziekteverwekkers en lopen dus een verhoogd risico. Zeker tijdens het griepseizoen is het verstandig goede hygiëne in acht te nemen om te voorkomen dat je griep krijgt.

Lees ook:

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…